Sidi Péter a világ legjobb sportlövője

2010.01.21. 10:04 Módosítva: 2010.01.21. 10:05
Először választott magyart a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) az év legjobbjának. Sidi Péter 2009-ben kétszeres Európa-bajnok volt, világcsúcsot ért el, megnyerte a pekingi Világkupát is. Ő az első magyar, aki megkapta ezt a címet.

Kiváló évet zárt az olimpiai hatodik sportlövő Sidi Péter 2009-ben, itthon természetesen őt választották a legjobbnak, de egy váratlan elismerést is kapott: a nemzetközi szövetség is őt helyezte a rangsor élére.

Egy pekingi olimpiai bajnokot, a szabadpisztolyban győztes Jongot előzte meg, illetve a duplatrapban világbajnok Francesco D’Aniellót. Sidi 75 szavatot kapott, koreai riválisa hatvanat, míg az olasz harminchármat.

A komáromi sportoló a kisöbü sportpuska összetett számában, 50 méterről Európa-bajnok lett Eszéken, majd a nagyöbü sportpuskával - amelyikkel háromszáz méterről lőnek - szintén nyert. Három körrel, 1184-re javította az érvényben lévő világcsúcsot. Ez utóbbi már nem olimpiai szám, de a puskások ezt tarják a királykategóriának. A kínai Világkupa-döntőn második lett.

Sidinek ennek ellenére nem volt zökkenőmentes éve, úgy gondolta, hogy bosszúhadjáratot folytattak ellene, amikor pénzbüntetésre, ösztöndíjának megvonására ítélték. Később rendeződött az ügye, és az idei müncheni világbajnokságon is érmes lehet.

"Óriási eredmény, hogy első magyar sportlövőként a nemzetközi szövetség az év legjobbjának választott. Bár évek óta itthon a legjobbnak megválasztanak, azt nem tudom sokra értékelni, miután arról csak az újságokból értesülök, nincs semmiféle formalitása az elsimerésnek, mint ahogy az más sportágakban szokás. Ezt a címet viszont a legnagyobbak közt fogom értékelni, mivel tudom, milyen legendás lövők birtokolták előttem a kitüntetést. Még nem tudom, melyik versenyen fogom megkapni, ez még egyeztetés alatt áll. Idén újabb mérköldkőhöz érkeztem, mert már a londoni részvételt is ki lehet harcolni, ezért kettőzött erővel készülök, szeretnék minél több éremmel hazatérni a világversenyekről" - írta emailben Sidi.

A nőknél a traplövő olasz Jessica Rossi lett a legjobb.