Háromszor fékezek, bár egyszer kellene

2010.02.11. 13:03
Amennyire lehetett, felkészült első citroenes rali-vb-futamára Kimi Raikkönen, csütörtöktől Svédországban versenyez.

Pénteken indul az igazi gyorsaságikkal a Svéd Rali, a citroenes Kimi Raikkönen bemutatkozik a WRC-kategóriában a világbajnokságon. Hetek óta látványosan tesztel, indult egy finn futamon, ahol bár hamar kicsúszott, végül célba ért.

Első éles versenye lesz a hétvégi, mégis elvárások nélkül: ”Tiszta ralit remélek hibák nélkül, aztán meglátjuk, fogalmam sincs, hol végezhetünk”.

Sokat gyakorolt eddig, de közel sem eleget. ”Még nem érzem annyira az autót, mint szeretném. Háromszor fékezek ott, ahol csak egyszer kellene, rengeteget fejlődhetek. Rutin kell, többet kell mennem” – nyilatkozta az autosport.com-nak.

kimralli

A Forma-1-gyel korábban már összehasonlította a ralit, de akkor inkább a külsőségekről beszélt. Technikailag is óriási különbség van: ”A Forma-1-ben ugyanazon a pályán mész, tudod, hogy az legközelebb is ugyanolyan lesz. A raliban egyik szakaszról a másikra megváltozhat minden, és ezzel nincs mit tenni. Itt rengeteg dolog van, amin nem változtathatsz”.

Kívülről is látszik, jól érzi magát a volt Forma-1-világbajnok, jobban, mint utóbbi F1-es éveiben, bár ezt nehezen ismeri el.

”Az biztos, hogy lazább a rali, de hogy szórakoztatóbb lenne-e? Én szeretem, mert minden kanyar más. Rengeteg kihívás akadhat, ez egy másik sport.”

A svéd futam péntektől vasárnapig tart, Raikkönen már a menők ellen indul. A hatszoros világbajnok Sebastien Loeb, a finn márkatársa favorit, de a fordos Mikko Hirvonen, a visszatérő kétszeres exbajnok, Marcus Grönholm, Petter Solberg vagy a fiatalok, Sebastien Ogier, Dani Sordo vagy Jari-Matti Latvala megszoríthatják.