Gera Hamburgban is nagyot játszhat

2010.04.22. 13:14

A Bajnokok Ligájában nem nyert olyan csapat, amelyik buszozott, vonatozott - Barcelona, Lyon -, az Európa Ligában is helyzeti előnyben vannak a pályaválasztók. De lehet, hogy ez is kevés lesz a Hamburgnak a Fulham, valamint az Atleticónak a Liverpool ellen.

Tizenkét év után újra van magyar játékos valamelyik európai kupa elődöntőjében. Akkor Lisztes Krisztián epizodista volt a Stuttgartban és a KEK-ben, Gera Zoltán a Fulhamben ugyanakkor már öt gólt lőtt szeptembertől, és ezúttal is jó esély van a gólszerzésére. A fogadóirodák szerint az angolok harmadik legesélyesebb játékosa a gólszerzésre, csak Zamora és Dempsey előzi meg, Duff és Murphy viszont mögötte van.

Ha Geráé az első gól, kilencszeres az odds, ha bármikor gólt szerez, akkor is 3,6-szoros pénzzel lehet számolni. Mi több, még arra is lehet fogadni, hogy lő egy mesterhármast, százszoros a bátrak jutalma.

Az adatok jól jelzik, mennyire meghatározóvá emelkedett a válogatottságtól átmenetileg búcsúzó szélső. Gera kitűnően megérti magát Zamorával, Wolfsburgban már az első percben gólpasszt adott neki, és ez a gól el is döntötte a továbbjutást.

A játékos úgy véli, nem szabad, hogy megtévessze őket, hogy a Hamburg a bajnokságban csak szenved, és legutóbb is hazai pályán kapott ki a Mainztól.

gera

A Hamburg az egyenes kieséses szakaszban valamennyi párharcát hazai pályán kezdte, és valamennyiszer előnnyel is tudott utazni a visszavágóra. A PSV Eindhovent egy góllal (1-0) verte, az Anderlechtet kettővel (3-1), a másik belgát, a Standard Liege-t megintcsak eggyel (2-1). Egyik sem olyan erősségű azonban, mint a Fulham, amelyik a címvédő ukrán Sahtar után a Juventust ejtette ki, végül a már említett német bajnokot. A Fulham mindig lőtt gólt idegenben, és ez mindannyiszor kellett is a továbbjutáshoz. A Sahtar ellen 1-1, a Juventus ellen 1-3 volt az eredmény.

Geráék buszoztak, vonatoztak, csak reméli: nem vett ki túlságosan sokat a csapatból a nem rövid túra. „Az izlandi vulkán nem Fulham-szurkoló” – írta blogjában, és megjegyzi, a Ben Hurt nézte, és bármilyen hosszú is a klasszikus film, most rövid volt. A város előtt ráadásként két órát álltak a dugóban.

A Fulham játékosai az elmúlt három meccs előtt rendre azt mondták: életük meccsét játsszák, most ez fokozottan igaz. Egy ilyen kis csapatnak nem is lehet szebb befejezés, mint a kupadöntő.

A Hamburgot motiválhatja, ha kiütné a Fulhamet, saját stadionjában játszhatná a döntőt. Petrics azonban, aki a legutóbbi fordulóban gyönyörű ollózós gólt szerzett, nem játszhat, így leginkább van Nistelrooyra maradna a gólszerzés.

A Real Madridtól eltanácsolt hollandok eddig vezérszerepet játszottak az Inter valamint a Bayern – Sneijder, Robben - menetelésében, könnyen előfordulhat, hogy a csatár is eredményes lesz. Az irodáknál amúgy az ő gólja éri a legkevesebbet. (1,8, ha valamikor gólt lő.) Az angolok felkészültek semlegesítésére, és Hangeland mellett nem is lesz könnyű fejelnie, igaz, a földön sebezhető a védő.

Joggal lehet arra számítani, hogy a Fulham most is lő gólt, és egy 1-1-es döntetlen is jól fizet. Ha a Hamburg nyerne 2-1-re, 8,5-szeres a kifizetés, ha a félidőben még döntelen, és utána nyer, 4,2-szeres a pénz.

Az Atletico Madrid hihetetlen rekorddal büszkélkedhet, szeptember óta nem nyert hazai pályán nemzetközi kupameccset. Rendre idegenben lőtt gólokkal vívta ki a továbbjutást az EL-ben. A Liverpool ellen azonban erre nem játszhat. A Poolban nem játszhat a megsérült Fernando Torres, aki egyébként az Atleticótól szerződött Angliába.

Az Atletico bajnoki eredményeiből nem szerencsés kiindulni, ha az esélyeket firtatjuk, mert Sanchez-Flores edző csapata lényegében beáldozta a bajnokságot. Ha ugyanis teljes erőbedobással játszanak, szinte biztosan nem kapnak ki hazai pályán a tökutolsó és már kiesett Xereztől 2-1-re.

A Liverpool ellen viszont alighanem inspirálja Agüerót, Forlant a tét, ellenük vélhetően meg akarják mutatni, korántsem annyira rossz játékosok, mint amilyen formát mutatnak mostanában.

A Liverpool az egyenes kieséses szakaszban kikapott a Benfica és a Lille ellen is – 1-2, 0-1 -, februárban viszont a román bajnok Urzicenit oda-vissza verte. Kérdés, mennyit vett ki belőlük az utazás, hogy a taktikai értekezletet csak a buszon vagy a vonaton lehetett tartani.

Az Atletico két hazai legutóbbi EL-meccsét egyaránt 0-0-lal hozta le – Sporting, Valencia -, meg lehet kockáztatni, hogy most lőnek gólt, és kapnak is, vagyis mindkét csapat eredményes lesz. Ennek oddsa 1,75.

Ha az Atletico megtörné gyenge hazai sorozatát, és nyerne, 2,2-szeres pénzzel lehet kalkulálni. Ha nem törődnek a csapatok a védekezéssel, és lesz négy gól, 3,8-szoros az odds. Ha a spanyolok a második félidőben nyerik meg a meccset 5,2-szeres a pénz, ha az angolok a szünetbeli döntetlen után nyernek, 6,5-szeres. Nem ez a valószínű.