Ezt csak a magyarokkal lehet megcsinálni

2010.04.23. 11:05
"Az ellenfelemet hiába győzöm le, három bírót már nem tudok egyszerre" - kesergett az ezüstérmes cselgáncsozó, Ungvári Miklós, miután a spanyol Sugoi Uriarte kevesebb intéssel megverte. A spanyol végig védekezett, mégis a magyart látták passzívabbnak. Az eset felháborított mindenkit.

A 66 kilós címvédő, Ungvári Miklós közel állt ahhoz, hogy újra Európa legjobb cselgáncsozója legyen, végig hajtotta spanyol riválisát, Uriartét, de több intést kapott, és be kellett érnie az ezüsttel. A pártatlan nézők fújoltak, a magyar kapitány, Csernoviczki Csaba felháborodottan nyilatkozott, elvették a magyar versenyzőtől az aranyat.

„Nem tudok még örülni most sem. Igaz, nem is mondhatom, hogy aludtam rá egyet, mert szinte csak végig forgolódtam éjjel, végig azon járt az agyam, mit kellett volna másként tennem. Nem tudom a választ, de azt igen, hogy nekem kellett volna nyernem, nem pedig a végig a védekezéssel foglalkozó spanyolnak.

Ungvári méltatlankodik, miután kikapott a spanyol Sugoi Uriarte ellenében
Ungvári méltatlankodik, miután kikapott a spanyol Sugoi Uriarte ellenében

„Volt bennem revansvágy, hiszen a tavalyi világbajnokságon tőle kaptam ki, de az nem ilyen meccs volt. Mert a mostanit megnyertem. Eddig hajlamos voltam azt mondani, hogy a bírók nincsenek ellenünk, de most már nem tudom türtőzteni magam. Az ellenfelemet hiába győzöm le, három bírót már nem tudok egyszerre. Már annyiszor nyeltem, hogy most nem tudok. Legalább ötödször szúrtak ki velem, de ez fáj a legjobban. Úgy látszik, velünk, magyarokkal, mindent meg lehet tenni, kis ország vagyunk. Most tudatosult bennem, hogy mit érezhetett Hajtós Berci a barcelonai döntőben, ahol ő volt a jobb, mégis a japán lett az olimpiai bajnok. Elképzelni sem tudom, mikor tudom a történteket megemészteni” – kezdte az Indexnek péntek reggel Bécsből Ungvári.

A magyar dzsúdós eredetileg a bronzért utazott, mert sérülése, és a fogyasztása után már sikerként értékelte volna, ha érmet nyer, de kicsit megtörte az igazságtalanság.

„Bárkivel találkozom, mindenki azt mondja, katasztrófa volt a bíráskodás, ilyen nem fordulhat elő. Otthonról a vb-aranyérmes Braun Ákos hívott, és azt mondta, rég látott ennyire összeszedettnek, egy felesleges mozdulatom nem volt a szőnyegen, a döntőig jól is ment minden, hiszen háromszor nyertem ipponnal. Hallok sok mindent, hogy a spanyol srácnak azért kellett az arany, mert a volt NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch most halt meg, és ő majd neki ajánlja fel. Nem tudom hibáztatni magam, pedig mindig ezt szoktam tenni, és nyilván lehettem volna kreatívabb. Egyszerűen betelt a pohár, most már tennünk kell valamit, mert az nem lehet, hogy mindig minket sújtsanak. Fogalmam sincs, mit lehetne tenni a diplomáciában, de most telt be a pohár mások szerint is” – értékelt.

Ungvári az olimpián élete formájában versenyzett, akkor is egy vitatható bírói döntés miatt kapott ki, és zárt végül a hetedik helyen.

„Bármit csináltam, hiába mentem előre, mindig én kaptam intést. Ezt a legnehezebb feldolgozni” – mondta. Úgy gondolja, óvásnak nincs értelme. Meglepte viszont, hogy az állóképessége a kényszerű kihagyás ellenére is mennyire rendben volt.

„Megfordult a fejemben, hogy tiltakozásként nem veszem át az ezüstöt, de nem akarok a társaimnak, a testvéremnek rosszat, hogy esetleg még ellenségesebben ítéljék meg az ő meccseiket. Átvettem, de ilyen keserűséget még nem éreztem. Csak az adhat erőt, hogy a pártatlanok tomboltak a csarnokban, amikor Uriarte nyert.”

Roszul esett a spanyolnak a kifütyülés

"Miklós az egyik legjobb és legintelligensebb versenyző, akit valaha láttam, elképesztő állóképességgel és tudással - nyilatkozta Uriarte az MTI-nek. - Hasonló a stílusunk, eddig mindig kis különbség döntött kettőnk között. A harmadik figyelmeztetését azért kapta tegnap, mert megrúgott, korábban pedig passzivitásért intették. Nem vagyok bíró, nem én hozom a döntéseket, ezért rosszul esett, hogy a végén kifütyültek. Ugyanakkor teljesen megértem Miklóst a csalódottságáért, ettől még nagy versenyző marad a szememben."

A magyar válogatott amúgy már az első nap teljesítette az elvárásokat, hiszen három érmet szerzett, ennyiért utaztak Ausztriába.