Így vágtuk a hátára Európát

2010.04.26. 16:10
Hét éremmel, minden idők legjobb szereplésével térhet haza a magyar cselgáncs válogatott az Európa-bajnokságról. Örömteli, hogy a csapat nagyon fiatal, és még erősebb lehet, pedig már most is Európa legjobbja.

Három érem nélküli olimpia – Atlanta, Sydney, Athén - után a magyar dzsúdósok úgy utaztak Pekingbe két éve, hogy megtörik a rossz sorozatot, az sem tűnt kizártnak, esetleg négy érmet szereznek, csakúgy, mint Barcelonában, ahol Kovács Antal olimpiai bajnok lett.

Az ellenfelek tartottak a mieinktől - Baczkó Bernadett pályafutását a BBC is bemutatta - aztán négy negyedik hellyel tértek haza, csalódást okozva, bár kis szerencsével lehetett volna sokkal jobb az eredmény.

A bécsi Európa-bajnokságon aztán minden idők legjobb szereplését mutatta a válogatott, két arany- mellett három ezüstérmet és két bronzot szereztek. Ha idevesszük, hogy Ungvári Miklós jogosnak látszó aranyérmét a bírók elvették, még fölényesebben nyerte volna meg Magyarország a nemzetek érem- és pontversenyét.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, aki fekete öves mester, a helyszínen tapsolt a magyaroknak, épp az oroszok végeztek a mieink mögött az éremtáblán.

Két éremmel az oroszok előtt:

Az 59. Európa-bajnokság éremtáblázata:
arany  ezüst    bronz
MAGYARORSZÁG  2    3    2
Oroszország           2    2    1
Románia                 2    -    -
Hollandia                1    2    2
Szlovénia               1    1    2
Fehéroroszország   1    1    -
Franciaország        1    -    3
Belgium                 1    -    2
Spanyolország        1    -    2
Portugália               1    -    1
Svédország             1    -    -
Ausztria                   -    2    1
Olaszország             -    2    1
Grúzia                    -    1    -
Lengyelország         -    -    2
Nagy-Britannia         -    -    2
Németország            -    -    2
Azerbajdzsán           -    -    1
Görögország            -    -    1
Izrael                 -    -    1
Svájc                -    -    1
Ukrajna                 -    -    1

Tóth László elnök szerint ennek a korosztálynak megvan az esélye, hogy Barcelonához hasonlóan 4 érmet szerezzen, évek óta ezért dolgoznak.

Az érmesek közül Ungvári Miklós a legidősebb a maga 30 évével, de még ő is simán eljuthat Londonba, és érmes lehet. Pályafutásából már csak az hiányzik.

Testvére, Attila 24 éves lesz két év múlva, a most a döntőig ipponokkal menetelő Bor Barna huszonhat, a most gyengébben szereplő Eb-győztes Hadfi Dániel harminc. Bor annak a Hangyási Lászlónak az irányításával készül fel, aki Kovács Antalt is edzette. Ha kicsivel rutinosabb, és nem kapkod a döntőben a fehérorosz olimpiai bajnok Makarau ellen, hanem fárasztja, ő is befuthatott volna. Elvitte a hév, hiszen a korábbi dobásai nagyszerűen sikerültek, most viszont megkontrázták.

A nőknél még jobb a helyzet, a mostani négy érmes közül Csernoviczki Éva a legidősebb, huszonöt éves lesz Londonban (őt az olimpiai bajnok román Branza verte a döntőben).

Karakas Hedvig és Joó Abigél húsz, Mészáros Anett huszonhárom éves jelenleg. Utóbbi a két bécsi győztes, Karakas tavaly a világ legjobb juniorkorú versenyzője volt.

Joó Abigélnek azért kellett súlycsoportot váltania, mert Mészáros Anett jobb nála, igaz, ő Európánál is jobb, és vb-ezüstérmes is. A magassága alapján vélhetően nem is lesz gondja a 78 kilósoknál sem, bár most még pár kiló izom elfér rajta, hat kilóval fér be a súlyhatár alá.

A váltás már csak amiatt is helyes volt, mert így a hazai, egymást felőrlő belharc helyett ésszerű kompromisszummal lett két Európa-bajnoka a sportágnak. Joó Abigél klasszisát jelzi, harmadik versenye volt a 78 kilóban, de már Világkupát is nyert.

Mészáros mentálisan fejlődött sokat, lázadó stílusán finomítottak, ennek is köszönhető, hogy az ezüstök, bronzok után végre aranyat nyert, ami a lelkének is nagyon kellett, ahogy előzetesen mondta.

A jelenlegi Eb-csapatban szereplő Maros Barbara és Szabó Franciska huszonegy évesek lesznek a londoni olimpia idejére, de tőlük egyelőre még a kijutás az elvárható, nem a kiugró szereplés.

Vizer Máriusz, a nemzetközi szövetség magyar származású elnöke, azt nyilatkozta az Indexnek márciusban: a magyar dzsúdó a világban a tizedik hely környékén áll, de csak nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy előrébb lépjen. Úgy látszik, az első lépés nem várt gyorsasággal megtörtént, nem egy vagy két versenyzőben rejlik a sportág erőssége, hanem egy erős csapatban. Ha Európában a legjobbak vagyunk, akkor a világban is az első öt vagy hat között kell lennünk.

A szeptemberi tokiói világbajnokságon is lehet három vagy négy érem, igaz, előtte már az olimpiai kvalifikációval is törődni kell, mert a mostani érmek akkor igazán értékesek, ha a kezdetet jelentették. Erre egyébként már Mészáros Anett is célzott, reméli, nem úgy marad meg az emberek emlékezetében, hogy egyszer nyert és soha többször.

Az Európa-bajnokság pénzdíjas volt, a győztesek 2500 euróval gazdagodtak, az ezüstérmeseknek 1500, a harmadik helyezetteknek 500 euró járt.

Aranyérmesek: Mészáros Anett (70 kiló), Joó Abigél (78 kiló)
Ezüstérmesek: Csernoviczki Éva (48 kiló), Ungvári Miklós (66 kiló), Bor Barna (+100)
Bronzérmesek: Karakas Hedvig (57 kiló), Ungvári Attila (73 kiló)