500-on meghaltam, kicsit csalódott vagyok

2010.08.22. 14:39
Janics Natasának a 200 remekül ment, egyéniben és párosban két aranyat is nyert, 500-on négyesben a csajok nagyon tolták alá a hajót.

A női kajak ketteseknél 500 méteren Szabó Gabriella és Kozák Danuta aranyat nyert a poznani világbajnokságon. Jól rajtoltak, az elejétől vezettek, féltávnál már 4 tizeddel. Hatalmas hajrájukra szükség sem volt, hajóhosszal nyerték a versenyt, ezzel megvédték világbajnoki címüket.

"Az elején kicsit megijedtem, mert beragadtunk a rajtban, de aztán ötven métertől csak Gabira figyeltem, és a folytatásban meg is indult a hajó, már nem volt megállás a célig. Egyáltalán nem bánom, hogy az Eb után, ahol egyesben nyertem, most párosban indultam. Mindent beletettem ebbe a számba" - mondta az eredményhirdetés után Kozák.

Megvédte 500-as címét a női kajaknégyes is, a hajó vezérevezőse ezúttal Janics volt, mögötte Csipes, Kovács és Benedek ült. A nagy rivális németek jól kezdtek, 200 m-től azonban egyre jobban jött fel a magyar hajó, féltávnál már tisztán vezetett. Az előnyt még sikerült növelni is a befutóig, így ezúttal - nem úgy, mint 2009-ben, amikor 4 ezredmásodperc volt a két hajó között - magabiztos magyar győzelem lett a vége.

Az eredményhirdetésnél a magyar tábor a friss vb-rekorder Kovács Katalint köszöntve azt skandálta: "Huszonnyolc, huszonnyolc!".

"Amikor beértünk a célba, Dalma azt mondta: gratulálok a legeredményesebb női kajakosnak! Először nem is értettem, miről beszél, csak később esett le - mondta a Domino Honvéd versenyzője. - Én tavaly is biztosnak éreztem a győzelmünket, most még inkább az volt. A lényeg, hogy megtaláltuk a négyesen belül azt a beülési sorrendet, amelyben mindenki jól tud teljesíteni, ennek köszönhető a siker."

Janics Natasa címvédőhöz méltó versenyzéssel győzött a kajak egyesek versenyében, ezzel visszavágott Inna Oszipenko-Radomskának, akitől délelőtt, 500 m-en kikapott, most az ukrán lett a második.

Janics aztán az eredményhirdetés után rohant vissza társához, Kovács Katalinhoz, akivel a tíz perccel később rajtoló párosversenyben címvédésre készültek. Hatalmas fölénnyel nyertek, Kovács ezzel már 29. vb-elsőségét gyűjtötte be.

"Nagyon örülök mindhárom aranyérmemnek, bár az 500 méter egyes ezüstje miatt kicsit csalódott vagyok. Abban a döntőben nagyon küzdöttem a hínárokkal, az utolsó száz méteren kétszer is beléjük akadtam. Nagyon kihajtottam magam, meghaltam a végére, ezért is volt jó, hogy négyesben aztán a csajok nagyon tolták alám a hajót, szinte alig kellett eveznem. Kétszázon minden remekül ment, egyesben és párosban is nagyon jók voltunk."

"Előzetesen tíz érmet, azon belül öt aranyat vártam, végül 12 dobogós hellyel zártunk, ez pontosan annyi, amennyit tavaly, Kanadában nyertünk. Ha a férfi kajak szakág is azt mutatta volna, amit tud, még szebb lehetett volna az összkép. - mondta az MTI-nek Storcz Botond szövetségi kapitány. - Az, hogy hét ötkarikás számban is érmet szereztünk, mindenképpen pozitív visszajelzés két évvel London előtt, Magyarországon valószínűleg mindenki örülne, ha ezt 2012-ben is hozni tudnánk."