Biczó vethet véget a Phelps-korszaknak

2010.08.23. 18:04
A 17 éves Biczó Bence megközelítette azt az időt, amit Michael Phelps 17 évesen úszott 200 pillangón, talán ő vethet véget a Phelps-korszaknak. Ifjúsági olimpiát már nyert, két év múlva Londonban akár a felnőtteknél érmes is lehet.

Biczó Bence nyerte a 200 pillangót a szingapúri Ifjúsági Olimpián. Idejével (1:55.98) a világranglista 9. helyén áll, a budapesti Európa-bajnokságon a lengyel Pawel Korzienowski mögött második lett volna.

„Nem is biztos, hogy második lett volna, hiszen Szingapúrban nem szorították meg, míg Budapesten versenykörülmények között, négyezer szurkoló előtt akár még több is kijöhetett volna belőle, de ezzel már nincs értelme foglalkozni. Sokkal fontosabb, Bence tehetségét dicséri: egy hónapon belül kétszer is megúszta ugyanazt az időt, a helsinki ifjúsági Európa-bajnokságon hét századdal gyorsabb volt szingapúri idejénél. Ilyen fiatal úszónál elismerésre méltó, hogy képes ugyanazt a tempót diktálni, és nem egyszeri, kicsúszott eredményről beszélünk” – mondta edzője, Sántics Béla.

Nem volt könnyű feldolgozni, hogy tanítványa nem indulhatott itthon, az ezüstéremnek is hatalmas sajtóvisszhangja lett volna, míg az ifjúsági olimpiai győzelem az újságok hátsó részében, apró hírben jelent meg.

„Ezen nem tudtunk változtatni, elfogadtuk a szövetség és a MOB kérését, mert Eb-t még nyerhet, de ifjúsági olimpiát még egyszer nem fog”. Sántics Széchy Tamás edzésterveit őrzi, ezeket aktualizálta, ennek alapján készítette fel versenyzőjét.

„Az állóképességi, erőnléti felkészítés jelenleg is alap ezen a távon. Edzéselméletet tanítottam a pécsi egyetemen, elég nagy a rálátásom van a nemzetközi folyamatokra is. A versenysebességre való edzés az újítás, ezt hoztam Bence felkészítésébe is. A magyar hagyományok elsőrangúak, az amerikaiak, ausztrálok is sokat tőlünk vettek át. Bence remek alany, hamar felfedeztem, az alkata tökéletes a pillangózásra, ki is tűnt társai közül, és nemcsak ebben az úszásnemben. Még gyerekúszó volt, amikor a lényegesen idősebbeket is verte. Két korosztállyal feljebb is érvényesült.”

A swimnews.com már kétszer foglalkozott Biczóval, összehasonlította a tizennégyszeres olimpiai bajnok Michael Phelpsszel. A fiatal magyart az amerikai bálványra veszélyesnek tartják, le is győzheti.

„Olvastam a cikket, már az nagy megtiszteltetés, hogy Bencét egyáltalán összefüggésbe hozzák Phelpsszel. Optimistán várhatjuk a jövő évet, világbajnokság lesz Kínában, akkor akár össze is csaphatnak. Vannak még tartalékok a tanítványomban, különösen erőben. Vigyázni kell, az izmait arányosan kell felépíteni, az izmok szinkronizációja a legfontosabb, nem szabad, hogy indokolatlanul növekedjen a testsúlya, ez a vízben akár hátrányos is lehet. Széles Sanyit, edzőkollégámat tudom idézni, vagyis ha egy úszó egyszer már nagy időt úszott, akkor hajlamos azt még egyszer megtenni."

1,8 másodperc van közöttük

Michael Phelps 2002-ben 17 évesen 1:55.41-et úszott, a 17. születésnapját januárban betöltő Biczó jelenlegi legjobb ideje 1:55.91. 2003-ban az amerikai már nyert a barcelonai világbajnokságon, 1:54.35-tel. Biczó jövőre a sanghaji vb-n versenyez, akár egy másodpercet is fejlődhet, és az 1:55-ös álomhatáron belül kerülhet. Jelenleg 1,8 másodperc van közöttük.
Nagy kérdés, hogy az egész vb legkeményebb számában, 200 pillangón Phelps 26 évesen vállalja-e a versenyzést. Ha igen, Cseh Lászlón kívül még egy magyar kihívóra számíthat.

"Eredményről, érmekről hadd ne beszéljek, eddig is betartottuk, lépcsőzetesen haladtunk, most is ezt tesszük. Először az eindhoveni rövid pályás Eb-re kell felkészülnie, ha az megvan, novemberben okosabbak leszünk. 2012-ig, vagy a jövő évi vb-ig is még nagyon sok minden történhet. A körülményeinknek viszont változniuk kell, különben lehetetlen a versenyt tartani. Ég és a föld a különbség a lehetőségek között.”

Kiss László úszókapitány hamarosan Pécsre megy, Páva Zsolt polgármesterrel akar találkozni: „Sok gond volt az uszodával, beszakadt a teteje, satöbbi, de legalább ez egy ötvenes medence, ahol a fordulókat jól gyakorolhatja. Ezt a fantasztikus tehetségű úszót minden erőnkkel támogatnunk kell. Maximalista, fanatikus fiatalemberről beszélünk, aki már most világklasszis, és nagyon sok örömet hozhat még nekünk. Az egész edzést pillangózva teszi meg, ami a legfárasztóbb, de bírja, ilyet még nem láttam. Magam jártam közben, hogy Mexikóban edzőtáborozhasson, Cseh Lászlóval együtt. Kritizáltak annak idején, az eredmények talán engem igazoltak. Hasznos volt kiszakítani őt Pécsről, Bélával együtt, aki másodvirágzását éli.”

Kiss soha sem szeretett jósolni, most sem mondja, hogy Biczó legyőzheti Phelpst. „Ez fikció, és távoli. Kijelenthető azonban, ha ilyen ütemben fejlődik és erősödik, ott lesz az olimpián. Mondjuk a döntőben.”

Egerszegi is nagyon kíváncsi

Egerszegi Krisztina a magyar fiatalokkal együtt utazott Szingapúrba, előtte még nem látta úszni testközelben Biczót. Az ötszörös olimpiai bajnok hetekkel a verseny előtt kijelentette, nagyon kíváncsi, sok jót hallott az úszóról, az edzők áradoztak. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) pontozta az időeredményeket, a legjobb teljesítmény Biczóé, 900 pont felett senki nem volt a mezőnyből. Biczó aranya mellett 6. lett 100 pillangón.