Két magyar női tőröző a legjobb 16 között a vb-n

2010.11.07. 13:35

Mohamed Aida és Kreiss Fanny két-két asszót megnyerve bejutott a legjobb 16 közé a párizsi vívó-világbajnokságon vasárnap, a női tőr egyéni versenyében.

Mohamed az első pástra lépése alkalmával gyakorlatilag csak bemelegített kanadai ellenfelével szemben, Annie-Claude Therrien alig tudta megszúrni őt. Ezután az orosz Inna Deriglazovával találkozott, akitől a nyári Európa-bajnokságon kikapott. A mostani asszó jól alakult, Mohamed már 9-4-re is vezetett, ezután viszont alaposan megváltozott a helyzet, és nem sokkal később már 10-11 állt a táblán. A magyar tőröző nem zuhant össze, fordított, majd 12-12-nél lejárt a vívóidő, így következett a ráadás. Ebben Mohamed volt a kedvezményezett, de erre az előnyre nem volt szüksége, az egyik akciójánál tiszta tust jelzett a tábla, így továbbjutott.

Hasonló izgalmak közepette biztosította helyét a nyolcaddöntőben Kreiss is, aki az első fordulóban Varga Gabriellát búcsúztatta magabiztos vívással. A 32 között az amerikai Nzingha Prescoddal szemben bizonytalanul kezdett, de 0-3 után magára talált, végig tartotta a lépést riválisával, többször vezetett is. A 3x3 perc végén 9-9 volt az állás, a kedvezmény a ráadásra az ellenfélnek jutott, de Kreiss ezzel együtt is kiharcolta a győzelmet.

Knapek Edina az első fordulóban kiesett. Kínai ellenfelével szemben nem találta a ritmust, 3-8-nál és 5-9-nél reménytelennek tűnt a helyzete, aztán valahogy mégis visszakapaszkodott, és 2 másodperccel a vége előtt már 8-9 állt a táblán. Az utolsó akcióban ment előre, igyekezett újabb tust adni, de a vívóidő lejártakor ő kapott egyet.

"Legalább tizenötször szúrtam mellé, nagyon el vagyok keseredve, mert dupla edzéseket vállaltam, hogy itt lehessek - mondta sírva vesztes asszója után Knapek Edina, aki az Európa-bajnokságon megsérült. - Az utolsó akciónál is kétszer mellé szúrtam, és csak azután talált el ő. Nem rossz vívó, de ismertem őt, tudtam, hogyan lehet legyőzni, meg sem fordult a fejemben, hogy kikaphatok. Úgy éreztem, hogy nincs igazán a kezemben a tőr."

Eredmények:

a 64 között:
Mohamed Aida - Annie-Claude Therrien (kanadai) 15-2
Csen Csin-jen (Chen Jinyan, kínai)-Knapek Edina 10-8
Kreiss Fanny-Varga Gabriella 15-8

a 32 között:
Mohamed-Inna Deriglazova (orosz) 13-12
Kreiss-Nzingha Prescod (amerikai) 10-9