Megkezdődött az Ázsiai Játékok

2010.11.12. 18:27

Többéves előkészület után - parádés, tűzijátékos, a Gyöngy-folyón díszes hajókat felvonultató szabadtéri megnyitóval - pénteken megkezdődött az Ázsiai Játékok a dél-kínai metropoliszban,  Kantonban (Guangzhou). A játékok költsége becslések szerint 17 milliárd dollár.

Az igen látványos, színes, zenés előadás próbáit szeptemberben kezdték meg, a végeredményt élőben - helyi szerint pénteken este mintegy 30 ezer ember élvezhette.

A maga nemében ez is - csakúgy mint a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékok, vagy a sanghaji expó - az eddigi legnagyobb lesz: 45 ország és terület több mint 14 ezer sportolója 42 sportágban mérkőzik majd meg. Ezekből 28 olimpiai és 14 nem.

A városnak máris sokat hoztak az előkészületek, a hatalmas infrastrukturális beruházásoknak, vagyis az utak, autópályák, hidak, metró építésének köszönhetően jelentősen átalakult a tömegközlekedés, megszépültek, zöldebbek lettek városrészek, és a szolgáltatások minősége is sokat javult. Az Ázsiai Játékok hetven sportlétesítményt kaptak, a sportközpontban 80 ezer ülőhely van, 300 ezer négyzetméter az alapterülete.

A játékok megrendezésének költségeiről különféle számok láttak napvilágot. Októberben a város polgármestere Van Csing-liang (Wan Qingliang) hivatalosan azt közölte, hogy az Ázsiai Játékok és azt azt követő parajátékok 122,6 milliárd jüanba (17 milliárd dollár) kerülnek.
Kantonban 476 díjkiosztó ünnepségen 3989 érmet fognak átadni. Az átadáskor közreműködő fiatal nőket több mint 110 egyetemet végigjárva egy év során választotta ki egy bizottság. A rostán megfelelt önkénteseket "etikett angyaloknak" nevezték el. Összesen 380 van belőlük.

Csütörtökön hatezer önkéntes tett esküt; a két hétre mintegy 9600 újságíró akkreditáltatta magát.

Az éremtáblán a papírforma végeredményben Kína elsőségét vetíti előre, míg a szakemberek szerint a második és harmadik helyen a Koreai Köztársaság és Japán végezhet, csakúgy, mint a négy évvel ezelőtti dohai játékokon.

A november 27-ig tartó nagyszabású sportrendezvényre hat éve készültek a vendéglátók, remélve, hogy Peking és Sanghaj mellett a következő hetek figyelme elősegítheti, hogy Kanton tartomány egyebek mellett hatalmas tömegű vendégmunkást foglalkoztató gyáriparáról, vásáráról és természetesen konyhájáról ismert székhelye Ázsiában ugyancsak kiemelt turisztikai célponttá váljon.

A pénteki megnyitón jelen volt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.
Az első Ázsiai Játékokat 1951-ben rendezték Újdelhiben, Bangkok négyszer is otthont adott már a kontinens rendezvényének, míg Japánban háromszor, Dél-Koreában kétszer került rá sor, de a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Iránban és Katarban is rendeztek játékokat.