Magyar esélyes az őrült ultratriatlon vb-n

2010.11.15. 20:24
Négy hétig is tarthat a húszszoros ironman, 76 kilométert úsznak, 3600 kilométert kerékpároznak, 844 kilométert futnak az ultratriatlonisták. A mezőnyben ott van a 2008-as tízszeres ironman világbajnokság harmadik helyezettje, Szőnyi Ferenc is.

A világ leghosszabb triatlonversenyét először 1998-ban rendezték meg a mexikói Monterrey-ben, azóta csak a tízszeres ironmanen indulhattak az ultratriatlonisták. Idén újra lehetett a dupla távot választani, Szőnyi Ferenc is ott van a 15 induló között a Double Deca Iroman-en. A komáromi versenyző 2008-ban a harmadik volt, 2009-ben a tíz nap, tíz ironman számban győzni is tudott, 114 óra 59 perces eredményével a világcsúcsot is ő tartja.

A húszszoros távtól Szőnyi is tart, bár barátai úgy vélik, ezt az új versenyt neki találták ki . Eddig csupán négyen mentek végig ezen a távon, a leggyorsabb, a litván Vidmantas Urbonas 437 óra alatt. Szőnyi leggyengébb száma az úszás: “Egyedül az úszás,- nos azt nem értem, képes lehet-e erre az ember?” - írta a blogján. A 76 kilométerre 48 órát szán.  

A verseny vasárnap reggel elrajtolt, és Szőnyi félelmei egyelőre beigazolódni látszódnak. A 30 fokos, nagyon klóros víz eleve nem ideális az úszáshoz, az úszóruha és a klór miatt a bőre is kidörzsölődött, és gyomorpanaszai miatt sem tudja a legjobbját nyújtani, már biztos, hogy a mezőny végén fejezi be az első számot.   

Kerékpáron és a futásban az élre állhat. A korábbi versenyeken már bizonyított, folyamatosan dolgozta le a hátrányát a két szárazföldi számban, a nézőktől emiatt a Racemachine (Versenygép) becenevet is megkapta.

Idén több ultrafutáson is bizonyított, nyáron az Észak-Amerikát átszelő Race Across America (RAAM) 3000 mérföldes kerékpárversenyen is célba ért. A Double Deca Ironman-en azonban nem lesz olyan változatos a terep, mint a RAAM-en volt. Monterreyben az 1915 méteres kerékpáros pályán 1879, az 1886 méteres futópályán 447 kört kell majd teljesíteni.  

A versenyzők maguk döntik el, mennyit pihennek, a helyesen megválasztott pihenőidőknek és a táplálkozásnak döntő szerepe lehet a verseny végkimenetelében. Szőnyi az úszást már kétszer is megszakította pár órás alvásra.  

A tízszeres távon is indulnak magyarok, ott Rokob József és Vőneki Antal versenyez. Vőnekinek van már tapasztalata, 2008-ban a 11. helyen ért célba.