Verrasztó Dávid Európa-bajnok

2010.11.26. 17:43
Magyarország a harmadik aranyérmét nyerte a hollandiai rövidpályás úszó Eb-n. A csütörtöki Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsa sikere után Verrasztó Dávid nagyszerú úszással nyerte első felnőtt aranyérmét.
Verrasztó Dávid
Verrasztó Dávid

A német Lebherz ránk ijesztett az elején, már egy testhosszal is vezetett, de 200 méternél Verrasztó már megközelítette ellenfelét, aztán lehagyta, 250-nél pedig visszaverte a támadást. Az utolsó száz méteren már több mint egy testhosszal vezetett, végül két másodpercet vert üldözőire és nagyon simán nyerte pályafutása első felnőtt aranyérmét, 4:03.06-os idejével.

Kapás Boglárka igen kellemes meglepetésre 8:18.56 perces idővel ezüstérmet szerzett 800 m gyorson az eindhoveni rövidpályás úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

Az augusztusi, szingapúri ifjúsági olimpián aranyérmes magyar tinédzser csaknem tíz másodpercet javítva egyéni csúcsán úgy lett a felnőtt mezőnyben kontinensmásodik, hogy a délutáni úgynevezett gyors futamban, vagyis a nevezési eredmények alapján a legjobb nyolc mezőnyében elsőként csapott célba.

Azért nem lett mégsem Európa-bajnok Kapás, mert a délelőtti lassú futamot nyerő olasz Federica Pellegrini nála is gyorsabbnak bizonyult: a délelőtti 8:15.20-as idő - mivel az eredményeket a női maratonin összesítik - a rövidebb sprintszámokban olimpiai és világbajnok itáliai klasszisnak ért Eb-elsőséget.

Verrasztó Dávid már délelőtt is éreztette, egyértelmű esélyese a 400 m vegyesnek, hiszen másodpercekkel úszott jobbat a többieknél – egészen a mellúszásig azonban még akár izgulni is lehetett délután, hiszen a 200-at nyerő német Yannick Lebherz olykor egy testhosszal is vezetett előtte. Ám a második mellhosszon már látszott, hogy újabb magabiztos sikert könyvelhet el a Verrasztó-család: a nyitónapon 200 m vegyesen Európa-bajnok Evelyn után a báty, Dávid végül több mint kétmásodperces előnnyel nyerte meg a számot, s állhatott a dobogó tetejére a 2005-ös ifi Eb után újra, a felnőttek között pedig először.

Kapás Boglárka is elsőként csapott a célba 800 gyorson, igaz, a délelőtti, úgynevezett lassabb futamban indult Federica Pellegrini gyorsabb volt a délutániaknál, s mivel a két futam eredményei együtt számítanak, a magyar fiatal végül ezüstérmesként zárt – ami így is fantasztikus eredmény (az olasz világklasszisnak korábban nem volt értékelhető ideje 800 m gyorson rövidpályán, így nevezési idő nélkül sorolták be, ezért került a délelőtti etapba). Az ifjúsági olimpia legeredményesebb magyar versenyzője igen kellemes meglepetést szerzett: élete első felnőtt Eb-jén éremmel mutatkozott be, 10 másodpercet javítva egyéni legjobbján.

Verrasztó Evelyn ismét kitett magáért, a 100 méteres vegyesúszásban a legjobb idővel kvalifikálta magát előbb a középdöntőbe, majd délután a szombati fináléba – egyedüliként úszott egy percen belül a mezőnyben –, bár édesapja, Zoltán amondó, a holland Schreudert nehéz lesz megfogni.

Ami a többieket illeti, a csütörtökön 200 m pillangón Európa-bajnok Jakabos Zsuzsannának 100 m vegyesen, Takács Krisztiánnak 100 m gyorson és Dara Eszternek 50 m pillangón ezúttal a középdöntő volt a végállomás.

„Alapvetően nem a győzelem izgatott, hanem az időeredmény - nyilatkozta Verrasztó Dávid diadala után. - Persze, jó érzés nyerni, de ha nagyon el lennék maradva a világ legjobbjaitól, akkor semmit sem érne ez az első hely. Az a lényeg, hogy most jobb időt úsztam, mint tavaly ilyenkor Moszkvában, a szuperdresszben, erre lehet építeni a világbajnokságig, miközben tudom, vannak még nálam jobbak a mezőnyben. Számomra az a legfőbb motiváció, hogy a lehető legközelebb kerüljek hozzájuk. Úgy gondolom, amit ma elterveztem, sikerült megvalósítani, talán egy picit lassabban kezdtem, és a gyors is lehetett volna jobb a végén, de jobban szeretek úgy úszni, ha valakire tapadni kell, mint így, hogy egyedül megyek elöl – ez nekem teljesen szokatlan.”

Kapás Boglárka így látta: „Arra egyértelműen készültem, hogy megnyerem ezt a délutáni futamot, viszont arra nem számítottam, hogy a két délelőtti eredmény közül az egyiknél sikerül jobbat úsznom. Az időm engem is meglepett, én 8:20 környékére számítottam, aztán amikor felnéztem az órára, alig akartam hinni a szememnek, hogy az ír lányt meg tudtam előzni. Már persze csak azután, amikor kissé szédelegve megkerestem a nevem az eredményjelzőn, mert teljesen kiúsztam magam, ennél többre nem igazán lettem volna képes. A taktikám az volt, hogy négyszázig haladok a mezőnnyel, aztán a táv második felében iramot váltok – ezt sikerült megvalósítani. Kérdezték, hogy ha együtt úszom Pellegrinivel, akkor utol tudtam volna-e érni, elvégre három másodperc nem annyira sok nyolcszázon. Erre azt tudom mondani, hogy ha ő is délután áll rajthoz, nyilván másként reagál esetleg, azaz szerintem nem lehetett volna megfogni. Úgyhogy nagyon-nagyon boldog vagyok ezzel az ezüstéremmel!”

Az édesapa, az egykori nagyszerű úszó, Verrasztó Zoltán így értékelt: „Úgy gondolom, Dávid a jelen állapotának megfelelő teljesítményt nyújtott, vagyis fáradtan versenyzett, de megvalósította mindazt, amit elterveztünk. Különösen a mellúszásának a második fele tetszett, ott nagyon jól jött, ha valaki tudott volna menni vele, még jobb időt érhetett volna el, de így sem panaszkodhatunk, bár nem sokkal 4:03-on belülre vártam. Engem, apaként természetesen büszkeséggel tölt el, hogy életében először aranyérmes lett a felnőttek között, ugyanakkor a leglényegesebb mégiscsak az, hogy ismét sikerült előrelépnie az időt tekintve. Egy úszónál ugyanis az az elsődleges mérce, hogy mennyit fejlődik: ha jobbat úszik annál, amit korábban ilyenkor, akkor az első sikert máris elérte, hiszen legyőzte önmagát. Aztán hogy a többieket is sikerül-e, az már nagyon sok minden mástól is függ – örülök, hogy ma mindkettő összejött.”

Eredmények

Férfiak

400 m vegyes, Európa-bajnok: Verrasztó Dávid (Magyarország) 4:03.06, 2. Yannick Lebherz (Németország) 4:05.08, 3. Federico Turrini (Olaszország) 4:05,24).

100 m mell, Európa-bajnok: Fabio Scozzoli (Olaszország) 57.78, 2. Hendrik Feldwehr (Németország) 58.09, 3. Robin van Aggele (Hollandia) 58.68.

100 m pillangó, Európa-bajnok: Steffen Deibler (Németország) 49.95, 2. Joeri Verlinden (Holandia) 50.52, 3. Peter Mankoc (Szlovénia) 50.92.

50 m hát, Európa-bajnok: Sztanyiszlav Donyec (Oroszország) 22.74 mp - Európa-csúcs, 2. Vitalij Boriszov (Oroszország) 23.72, 3. Nick Driebergen (Hollandia) 23.73.

Nők

800 m gyors, Európa-bajnok: Federica Pellegrini (Olaszország) 8:15.20, 2. Kapás Boglárka (Magyarország) 8:18.56, 3. Grainne Murphy (Írország) 8:19.45

200 m mell, Európa-bajnok: Anasztaszija Csaun (Oroszország) 2:22.68, 2. Tanja Smid (Szlovénia) 2:22.88, 3. Chiara Boggiatto (Olaszország) 2:24.52.

100 m gyors, Európa-bajnok: Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 51.44, 2. Femke Heemskerk (Hollandia) 52.02, 3. Britta Steffen (Németország) 52.92.

100 m hát, Európa-bajnok: Darina Zevina (Ukrajna) 57.57, 2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 57.91, 3. Duane Da Rocha Marce (Spanyolország) 58.37.

50 m pillangó, Európa-bajnok: Inge Dekker (Hollandia) 25.38, 2. Hinkelien Schreuder (Hollandia) 25.49, 3. Triin Aljand (Észtország) 25.90.

4x50 m gyorsváltó, Európa-bajnok: Hollandia (Inge Dekker, Femke Heemskerk, Hinkelien Schreuder, Ranomi Kromowidjojo) 1:34.34, 2. Németország 1:36.83, 3. Finnország 1:39.02.