Világelső lett a bundázó snookeres

2010.12.13. 13:53
Óriási csatában John Higgins nyerte az Egyesült Királyság snookerbajnokságát, szinte ledolgozhatatlan hátrányból tudott fordítani. A skótnak ez volt az első nagy versenye féléves eltiltása után, májusban 300 ezer euróért négy játszmát veszített el.

A világbajnokság utáni második legrangosabb snookerversenyen Higgins Mark Williamsszel döntőzött Telfordban. A walesi 7-2-re és 9-5-re is vezetett, egy frame kellett volna a győzelemhez, de Higgins hibátlan játékkal 10-9-re fordítani tudott, ezzel begyűjtötte harmadik bajnoki címét és a 100 ezer fontos pénzdíjat. Williams nem talált magyarázatot arra, hogyan tudta a hatalmas előnyét leadni.

Higgins november 2-án játszott először újra bundabotránya miatt kiszabott eltiltása után, Hammben egy kisebb tornát nyert, majd egy prágai verseny döntőjébe is bejutott. Nagy formában van, a kihagyás nem látszott rajta, legutóbbi 19 meccséből 18-at megnyert. A UK Championshipen a nyolcaddöntőjét nehezen hozta, Graeme Dott 8-7-re vezetett, Higgins innen fordított 9-8-ra. A következő körben a 2004-es bajnokot, Stephen Maguire-t verte 9-7-re. Az elődöntőben könnyedén 9-5-re győzött az északír Mark Allen ellen.

A háromszoros világbajnok győzelmét halálos beteg édesapjának ajánlotta, játékával neki akart bizonyítani. "Nem csak az apámnak szól, hanem az egész családomnak. Nagyon sokat jelent nekem is, hogy visszatérhettem, újra versenyezhetek. Az hittem, 9-5 után lehetetlen megnyerni, de egy pillanatra sem adtam fel” - nyilatkozott a könnyeivel küszködő a bajnok, aki győzelmet élete legnagyobb sikerének nevezte, és a sikerrel vezeti a világranglistát is.

A nézők is lelkesen fogadták, Higginsnek nagyon jólesett. “Életem legkeményebb fél évén vagyok túl, de húztam egy vonalat, és csak előre megyek."