Lecsúsztunk az érmekről az úszó-vb-n

2010.12.15. 18:45
A dubaji rövid pályás úszó világbajnokság első napján Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa a legjobb idővel lett döntős, de csak Hosszú volt csatában az érmekért, ő is csak a bronzért, amit nem szerzett meg.

Először indult Magyarország a rövid pályás úszó világbajnokságon, és ugyan abban reménykedtünk, hogy mindjárt az első nap érmeket szerzünk, erre igazán nem volt esély.

Jakabos Zsuzsa három hete az eindhoveni Eb-n nagy hajrával nyert, jó formáját átmentette, mert az első idővel került a döntőbe.

Száz után egy tizeddel maradt el az első helytől, a spanyol Mireia Belmonte vezetett. Féltávnál Jakabos harmadik volt, és a két kínai (a 14 éves Je és Li) vezetett.

Az utolsó százra ötödik helyen fordult a magyar versenyző, és ezt a pozíciót megőrizte, előbb nem jutott. Végül Belmonte nyert, ami azért elképesztő bravúr, mert az egyik legembertpróbálóbb számban, 200 pillangón egy órával korábban nyert.

200 pillangón a legjobb idővel a Los Angelesben tanuló Hosszú Katinka került a döntőbe, aki kedd este érkezett meg Dubajba, de az időeltolódás meg sem látszott rajta.

Ezen a távon a kínai Liu iszonyatosan kezdett, ötven méter után világrekordon belül volt, Hosszú nem volt az első háromban. Száznál ugyanezt volt a helyzet, az ausztrál Galvez nagyon szorongatta a medence másik oldalán úszó kínait. Az utolsó ötvenre is ők ketten fordultak az élen, aztán teljesen kifulladtak mindketten.

Az erejét tökéletesen beosztó spanyol Mireia Belmonte nagy tempót diktált a végén, és ezt senki sem tudta vele tartani. Lowe és Granlund közelített hozzá leginkább. Hosszú amennyire lehetett, felzárkózott, de a dobogót így sem érte el, de a két nagy kezdőt egyaránt maga mögé utasította.

A negyedik hely talán csalódás valamelyest, de ahhoz képest, hogy amerikai idő szerint most hajnal van, egész jó kezdés a bajai születésű versenyzőtől.

A bronzéremtől három tizeddel csúszott le, ha azt az időt megússza, amelyikkel döntős lett, az is csak a negyedik helyhez lett volna elegendő.

Gyurta Dániel gyengébbik számában, száz mellen ötödik helyen került a csütörtöki döntőbe. Cseh László a 11. helyet szerezte meg 100 pillangón.