Borzasztót esett a svéd veterán

2010.02.20. 07:02
Csúnya bukás volt, de nem lett nagy baja a 41 éves svéd Patrik Järbynnek a vancouveri szuper G-ben. A számot a norvég Aksel Lund Svindal nyerte, akinek szintén volt egy hatalmas balesete, még 2007-ben, egyéves kihagyás után jött vissza.

Rémisztő volt, ahogy a svéd Patrik Järbyn arccal a földre borulva, szinte élettelenül sodródott a férfiak szuper óriás-műlesiklásán. A 29-essel rajtoló 41 éves alpesi síelő már a pálya felső szakaszán is alig tudta tartani az ívet, majd egy ugrató eldobta.

Közel százzal arcra bukott, mozdulatlanul sodródott ki a pályáról. Úgy tűnt, eszméletét vesztette és komolyak a sérülései, az első hírek szerint helikopter vitte el, később kiderült, nem volt erre szükség. Eszméletét visszanyerte, így mentőautó szállította kórházba.

"Nincs jele komoly sérülésnek" - idézte az ABC News honlapja a svédek csapatorvosát, Pet Liljeholmot. A vizsgálatok szerint Järbynnek nincsenek belső vérzései, néhány csúnya arcseben és egy enyhébb agyrázkódáson kívül nagyobb baja nincs.

Az első vébéérmét még 1996-ban szerző svéd 2007-ben harmadik volt az arei vb-n, ezzel minden idők legidősebb világbajnoki érmese lett. Másfél évvel később, 2008. december 19-én a Val Gardena-i szuper G Vk-futamon 39 évesen és kilenc hónaposan lett dobogós, ezzel is rekordot döntött. (Saját csúcsát döntötte meg.)

A pénteki szuper G-t a norvég Aksel Lund Svindal nyerte. A 27 éves síelő harmadik olimpiáján ez a második érme, a lesiklásban már szerzett egy ezüstöt. Svindal nagyon komoly sérülésből állt fel: 2007 novemberében a Beaver Creek-i Világkupa-futam edzésén bukott, arca több helyen törött. Egy évet kellett kihagynia, de megerősödve tért vissza, nemcsak a szuper G szakági Világkupát nyerte meg tavaly, hanem az összetettet is, most pedig pályája csúcsára ért.

A vancouveri olimpia síversenyei most már biztosan a nagy bukásokról maradnak emlékezetesek. A férfiak lesiklásával még nem volt gond - a kritikák szerint túl könnyű is volt a pálya -, aztán a női lesiklásban és a férfiak szuper G-versenyében is komolynak tűnő balesetek jöttek, egyelőre nagyobb baj nélkül.