A fiúkat is alázza a konditeremben

2010.02.20. 17:30 Módosítva: 2010.02.20. 17:28
A kivárás lehet a megfelelő taktika, meg kell várni, hogy az esélyes ellenfelek hibázzanak - állítja a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa.

Névjegy

13
Darázs Rózsa
Született: 1987. 11. 03., Jászberény
Sportág: rövidpályás gyorskorcsolya Egyesülete: Jászberényi SE Eredményei: olimpiai résztvevő (2006, Torino), Európa-bajnok (váltó, 2009), Eb-5. (500 m), junior vb-3., 3×1. az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon
Versenyszámai Vancouverben: 1000m, 1500 m, 3000 m váltó

"Mindenki Rozinak hív, ez apától jött. Még meg sem születtem, már így hívott. Anyukám pedig úgy gondolta, akkor legyek Rozália vagy Rózsa. Örülök, hogy ezt választotta" - árulta el a második olimpiájára készülő rövidpályás gyorskorcsolyázó, Darázs Rózsa.

A családi történetek ennyivel nem érnek véget az esetében: bátyja kezdett el előbb short trackezni, majd jött ő, végül magukkal rángatták édesapjukat. Darázs Péter ugyancsak második olimpiájára készül, Darázs István pedig Torino után Vancouverben is csapatvezető lesz.

"Négy évvel idősebb vagyok, így tapasztaltabb is lettem - vágta rá elsőre arra kérdésre, mi a különbség a 2006-os és a mostani olimpia között. - Torinóban örültem, hogy ott lehettem. Előtte el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet az olimpia. Most már nagyobb a tét és hajlamos vagyok jobban elizgulni a versenyeket, mint korábban."

Rózsa határozott célokat tűzött ki maga elé az olimpiára, szeretne jobb eredményeket elérni, mint Torinóban. Akkor mindhárom egyéni számban indult (500, 1000 és 1500 méteren), 22., 21. és 20. lett. Vancouverben az 1000 és az 1500 méter mellett a váltóban is indul.

"Nagyon jól felkészültünk és most nagyon jó formában vagyok én is. A váltó is nagyon összeállt, mostanra rázódtunk össze ennyire. Barátnők vagyunk, tényleg mindenki tud mindent mindenkiről."

Ahogy a többiek, úgy Darázs Rózsa is hangsúlyozta a sorsolás fontosságát. Jó lenne minél több európaival összekerülni az egyéni számokban és a váltóban is. A helyes taktika pedig a kivárás lehet: nem szabad hibázni, hanem meg kell várni, hogy az esélyesek hibázzanak és élni a lehetőséggel.

Szókimondó lány a konditeremből

"Hatalmas a munkabírása, a konditeremben sokszor a fiúkat alázza, olyan súlyokat tud megmozgatni - mondta Darázs Rózsáról a short trackes szövetségi kapitány, Telegdi Attila. A fizikai felkészítése tehát könnyebb, neki a lelkével kell többet foglalkozni. - Nagyon tudják befolyásolni a lelki dolgok, pszichésen nagyon rendben kell lennie a jó teljesítményhez. Szókimondó, néha sajnos nem is a legjobb időpontban mondja ki, mit gondol. De ezt tudnunk kell kezelni."