Grúzia résztvesz az olimpián

2010.02.13. 04:20 Módosítva: 2010.02.13. 04:33
A grúz küldöttség a tragikus pénteki szánkóbaleset ellenére résztvesz a vancouveri téli olimpián - jelentette be Nikoloz Rurua, az ország sportminisztere négy órával azután, hogy Nodar Kumaritasvili versenyző a pénteki edzésen halálos balesetet szenvedett.

"A nemzeti csapat úgy döntött, hogy hű marad az olimpiai játékok szellemiségéhez. Minden sportolónk az elhunyt versenyzőtársnak ajánlja az olimpiai szereplését" - jegyezte meg Rurua.

A tragédia után a grúz delegáció fontolgatta, hogy visszalépjen-e a játékoktól.

A 21 éves Kumaritasvili edzésen, 145 km-es óránkénti sebességgel kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. Ő a negyedik sportoló, aki téli olimpián az életét vesztette.

Irakli Japaridze, a grúz olimpiai delegáció vezetője a szánkós pénteki tragédiája után kijelentette: nem tudja, hogyan halt meg a versenyző, de egy dolgot el tud mondani: a pálya nagyon rossz volt.

Japaridze arra nem tért ki, mit ért az alatt, hogy "nagyon rossz volt a pálya". Lehet, hogy a jég minőségére célzott Vancouverben és a környéken egész nap esett az eső, vagy arra, hogy a pálya nem volt biztonságos.