Mintha pezsgő lett volna az agyam helyén

2010.02.27. 10:24

A BBC egyik téli olimpiai kommentátora, Ed Leigh nem csak magyarázza, csinálja is: végigment egy szkeletonnal az innsbrucki jégteknőn.

"Ha lehetséges túladagolni az adrenalint, akkor én most megcsinálom" - mondja a férfi az arca elé szegezett kamerába és neki indult a jégteknőnek. A BBC sportkommentátora, Ed Leigh nemrég kipróbálta a szkeletonozást - a fejjel előre szánkázást - az innsbrucki bobos pályán és csúszását több kamerával rögzítették. Egyedülálló riport lett belőle.

A 34 éves férfi az elején még próbálta győzködni magát ("Akarom ezt? Akarom ezt?"), majd egyre inkább hatalmába kerítette a sebesség és a kanyarok. Még tovább haladva elfogytak a kifejezések.

"Annyira gyors. Uhhh, aaawwww, egy sor gyors kanyar. Kibaszott kemény. Ooooouuu. Aaaaaawwww. Woooooow."

Tudja, mi az az adrenalin

A 34 éves Ed Leigh nem egy szokványos pogácsazabáló újságíró. Snowboardosnak készült, sőt, öt évig a franciaországi Val d'Isere-ben élt. Egy sérülés után hagyott fel a hódeszkázással, utána kezdett el írni először sportjáról, majd más extrém sportokról is. Megfordult már a Channel 4-en, az Extreme Sports Channelen, az idei a második téli olimpia, amiről közvetít.

Majd vonyításba csap át a hangzavar, azt kiabálja, gravitáció (G-forces), majd még nagyobb ordítás. Jön egy nagy kanyar, egy jobbos, egy balos, "Úristen, ez gyors. Az utolsó kanyar!"

Amikor megérkezett és feltápászkodott, Leigh gyakorlatilag orgazmus közeli állapotban volt, vonyított az élménytől.

"Istenem, ez volt a legjobb dolog, amit valaha, bármikor csináltam - lihegte és az arcára is volt írva. Egy kollégája rákérdezett, hogyan írná le öt szóban, ami történt. - Olyan, mintha egy nagyon hosszú puskacsőből kilőttek volna és áramot vezettek volna belém. Az egész testem remeg. Olyan, mintha kivették volna az agyam és pezsgőt öntöttek volna a helyére."

"Élvezted? - kérdezett rá kolléganője, ő habozás nélkül rávágta: - Azonnal vigyetek vissza a rajthoz! Ez elképesztő volt!

"Nem létezik, hogy valaki csak úgy lejöjjön szkeletonnal a pályán" - állította Gyulai Márton, aki bobosként jól ismeri az iglsi jégteknőt. Hozzátette, ha valaki szkeletonozni, vagy bobozni akar, egy hetes felméréseken, vizsgálatokon, oktatáson megy keresztül, hogy egyáltalán alkalmas-e erre a sportra.

Jobban rákeresve Leigh kalandjára kiderült, a felvétel egy éve készült a BBC egyik magazinja, a High Altitude számára. A szkeletonokat, bobokat gyártó brit cég, a Bromley testreszabott eszközt épített neki, majd két napig készítették fel a kalandra. A cég honlapja szerint a tévés 70 mérfölddel, azaz óránként több mint száz kilométeres sebességgel száguldott le a pályán.