Ez egy sebészi sportág

2010.02.20. 12:38

Itt nincsenek hirtelen mozdulatok, és igenis irányítani kell azt a szerkezetet a jégteknőben - állítja a bobozásról Gyulai Márton, a két olimpián is járt kormányos. A bob a legköltségesebb a három csúszósportág közül, amelyhez egyrészt egy drága eszköz, a kormányostól technikai képességek, a többi csapattagtól gyorsaság és nagy tolóerő kell. Aztán lehet száguldani, bőven száz kilométer felett óránként.

Mit?
Vancouverben a férfiak a kettes és a négyes bobokkal, a nők a kettesekkel versenyeznek.

Hogyan jutnak el az aranyig?
Mindhárom számban négy-négy futamot rendeznek. Az időket összeadják, a leggyorsabb lesz az olimpiai bajnok.

Hol?
A Vancouvertől 130 kilométerre kiépített whistleri pálya az egyik leggyorsabb lett a világon és a vancouveri megnyitó napja óta az egyik legveszélyesebbnek is tartják. Edzésen halálos balesetet szenvedett a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili, ezután lerövidítették a szánkósok pályáját. Tizenkétezren szurkolhatnak majd itt.

Hogyan? (rövid sportágmagyarázat)
A súlyos bobokat be kell tolni, ez a csapattagok részéről nagy erőt követel. A bobosoknak elsősorban lábban kell nagyon masszívnak lenniük, és gyorsan is kell futniuk. Így nem meglepő, hogy mennyi atléta választja ezt a sportágat eredeti műfaja mellett, vagy éppen helyette. A minél jobb rajtidő elemi fontosságú, mert az itt megszerzett előny a pálya végére - ugyanolyan kormányzás mellett - a többszörösére ugrik.

Ha elindult a bob, a lényeg, akár a többi csúszósportban, a kanyarok bevétele - ez már csak a kormányos dolga, a többiek gubbasztanak mögötte, azt sem látják, merre mennek több mint száz kilométeres sebességgel. Persze az irányítandó szerkezet teljesen más, így mások lesznek az ideális ívek. Azonban a bobozásban is az a fontos, hogy a szerkezetre a kanyarokban ható erőből minél többet meg kell tartani és mozgássá kell alakítani, hogy aztán a kimenetkor csúzliszerűen kilőjön a fordulóból. Ehhez az kell, hogy ne csússzon túl magasra a kanyarban a bob. Az sem célravezető viszont, hogy a kanyar alján maradjon a szerkezet, mert akkor meg túl gyors lesz a kanyar végén irányíthatatlanná válik és egyenesen felszalad a jégteknő falára. És akkor nagy lehet a baj.

Mivel súlyos szerkezetekkel és túlhizlalt versenyzőkkel nagyobb sebességet lehetne elérni, súlykorlátozások vannak érvényben: a kettes bobok maximális tömege 390 kiló lehet, a négyeseké legfeljebb 630 kiló - a személyzettel együtt.

Lesz itt magyar?
94 óta valamennyi olimpián volt magyar bobos egység, előfordult, hogy több is. Gyulai Mártonék 2006 után úgy döntöttek, nem folytatják, helyettük nem jött más, így tizennyolc év után először nem versenyez magyar az olimpián.

Kik csinálják a legjobban?
Talán nem meglepő, itt is a németek viszik a prímet, közvetlenül nyomukban a svájciakkal, alkalmanként az osztrákokkal, olaszokkal vagy éppen az amerikaiakkal.

Az előző világversenyek győztesei:
Férfi kettes:
Világkupa, 2009/10: Ivo Rüegg, Cedric Grand (Svájc)
Világbajnokság, 2009: Ivo Rüegg, Cedric Grand (Svájc)
Világbajnokság, 2008: André Lange, Kevin Kuske (Németország)
Világbajnokság, 2007: André Lange, Kevin Kuske (Németország)
Olimpia, 2006: André Lange, Kevin Kuske (Németország)

Férfi négyes:
Világkupa, 2009/10: Steven Holcomb, Justin Olsen, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz (USA)
Világbajnokság, 2009: Steven Holcomb, Justin Olsen, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz (USA)
Világbajnokság, 2008: André Lange, René Hoppe, Kevin Kuske, Martin Putze (Németország)
Világbajnokság, 2007: Ivo Rüegg, Thomas Lamparter, Beat Hefti, Cedric Grand (Svájc)
Olimpia, 2006: André Lange, René Hoppe, Kevin Kuske, Martin Putze (Németország)

Női kettes:
Világkupa 2009/10: Sandra Kirasis, Christin Senkel (Németország)
Világbajnokság, 2009: Nicola Minichiello, Gillian Cooke (Nagy Brinannia)
Világbajnokság, 2008: Sandra Kirasis, Romy Logsch (Németország)
Világbajnokság, 2007: Sandra Kirasis, Romy Logsch (Németország)
Olimpia, 2006: Sandra Kirasis, Anja Schneiderheinze (Németország)

Mi történt az olimpiákon?
A bob azon kevés sportágak egyik, amelyek már az első téli olimpián is műsoron voltak. Akkor a négyesek versenyeztek, 32-től jöttek a kettesek. A női kettesek 2002 óta küzdenek olimpiai aranyakért. A bob egyetlen egyszer kimaradt az olimpiáról: 1960 előtt a Squaw Valley-i szervezők úgy döntöttek, nem építik meg a pályát a semmiből, mert nyolc ország kedvéért nem fognak bele ekkora beruházásba.