Diaz: Magyarország nem veszít

2011.01.14. 11:03

Izland-Magyarország, 17.00, férfi kézilabda-világbajnokság

H: 1.40, D: 11.00, V: 3.60

Az oddsok jól mutatják, nem Magyarország a favorit, de az első fordulóban mindig sok meglepetés van.

A csoport legkeményebb ellenfele jön az első vb-meccsen, de a mieink jól szoktak indulni, 2007-ben Dániát vertük (30-29), egy év múlva a spanyolokat (35-28), tavaly döntetlen (29-29) volt az olimpiai bajnok franciák ellen.

„Elsőmeccs-menők vagyunk, ezért ugyan jobbnak tartom az ellenfelet, azt gondolom, egy döntetlent el tudunk csípni. Ha mindkét csapat a legjobbját adja, tehát száz százalékot, akkor viszont Izland nyerni fog. Izland esélyes az elődöntőre, ezért lehet, hogy a középdöntőben érik el csúcsformájukat. Sokgólos meccsre számítok” – így értékelt Herbert Gábor, aki még a 2009-es vb-n a válogatott tagja volt.

„Bízom abban, hogy jól sikerül a bemutatkozásunk, nem lesz rossz a játékunk, de szerintem sajnos kevés lesz. Közepesen szoros meccsen kikapunk, Izland két vagy három góllal nyerni fog” – ez már a korábbi kiváló szélső, Borsos Attila meglátása.

„Nyerünk” – állítja határozottan Marosi László, aki a vb-ezüstérmes és az olimpiai negyedik válogatott tagja volt.

„Szoros meccsen, de az egy gól már jó nekünk. A sorozat elején jók vagyunk, a problémák inkább a végén jönnek elő. Ha stabil lesz a védekezésünk, és emögött Fazekas Nándor biztosan áll a kapuban, akkor megvan az esély a könnyű gólokra. Ami pedig a legfontosabb lesz egy ilyen szintű csapat ellen.”

A kubai születésű Ivo Diaz, aki az olimpián negyedik volt, és a 2008-as Eb-n is részt vett, osztja Marosi véleményét.

„Magyarország nem veszít, mert Fazekas jól fog védeni. A döntetlen benne van, de a vereség nem. Az izlandi stílus fekszik nekünk. Szélesen kell támadnunk a felállt fal ellen, mert a közepén nagyon kemények és erősek, szinte áttörhetetlenek. Nekünk rohanni kellene, őket viszont vissza kellene fogni, ami nagyon nehéz. Ahogy a meccs is az lesz, de megoldható feladat” – fogalmazott a tatabányai játékos.

A kapuban még egy gyengébb Fazekas is képes olyan teljesítményre, mint a másik oldalon Gustavsson. Ez talán az egyetlen gyenge pontja az ellenfélnek, nem véletlen, hogy a kapus a Schaffhausenben véd, nem valamelyik élcsapatban.

Izland a legutóbbi Eb-n döntetlennel indult, a később kieső szerbeket nem tudták verni, a tornán három döntetlent is játszottak - Ausztria és Horvátország -, és csak az Eb-győztes franciák ellen kaptak ki az elődöntőben. Már akkor is két komplett sorral játszották végig a meccseket, csere nélkül is a kapu elé érnek, ami megadja játékuk dinamikáját, míg nálunk egy csere feltétlen lesz.

Legjobbjaik: Olafúr Stefansson (Löwen), Aron Palmarson (Kiel), Alexander Petersson (Füchse Berlin) Arnor Atlasson (Köbenhavn)