Csak 7. lett a soha nem látott trükkel

2011.02.08. 14:45
A Billabong Air&Style freestyle-on, Európa egyik legrégebbi snowboardversenyén, az innsbrucki Bergisel stadionban a világ legjobbjai mutatták be trükkjeiket.

A hazai Werner Stock sokáig versenyben volt a győzelemért, de végül a kanadai McMorris kapta a legmagasabb összpontszámot, cab 1260 double cork nevű trükkjéért.

Az Air&Style versenyeken párba sorsolják a deszkásokat, egymást ejthetik ki, hogy kivel kerülnek össze, csak előző este tudják meg, így nem sok idejük van felkészülni a másikból. A TTR nemzetközi snowboard szervezet által a legmagasabb kategóriába sorolt versenyen tizenhatan indultak, a kanadai győztes mögött a finn Piirinoinen végzett, az osztrák Stock végül csak harmadik lett. Az amerikai Kotsenburg cab 1440 double cork-ot ugrott (ennél a trükknél négyet fordul a test), a sportág történetében először élesben mutatott ugrás csak a hetedik helyre volt elég (a versenyzők körönként hármat ugrottak, ezek együtt adták ki a végső pontszámot).

A gyorsító részen akár 100 km/h-s sebességgel is lehet száguldani, komolyabb baleset szerencsére nem történt.

Ha jó akarsz lenni, külföldre kell menned

Takács Balázs, 2010-es magyar bajnok tizenkét évet élt az Egyesült Államokban, ha nem kerül ki, valószínűleg el sem kezd snowboardozni. Az Air&Style előtti napra őt is meghívták Innsbruckba, a Burn Rail Session nevű ügyességi versenyre, itt korlátokon mutatnak be trükköket. Balázs egy influenza miatt nem tudott jól teljesíteni, pont a verseny alatt volt a legrosszabbul.

"Itthon rossz helyre rakják be azt a kevés pénzt, amijük van. Az alpin sportok túl sokat kapnak, de eredmények nincsenek. A freestlyle snowboardot azért is lenne érdemes jobban támogatni, mert a külföldi befektetők ezzel foglalkoznak a legjobban." - mondta a verseny előtt.