Áram ütött agyon két versenylovat

2011.02.13. 18:26

Az angliai Newbury lóversenypályáján eddig nem teljesen tisztázott körülmények között pusztult el két versenyló.

A lovakat a futamok előtt szokásos parádéra vezették fel, amikor hirtelen három ló a földre zuhant. Marching Song és Fenix Two életét a gyors állatorvosi segítség sem mentette meg.

Kid Cassidy is földre rogyott, de ő túlélte a balesetet. A karám más részein álló lovaknak nem esett bajuk, bár láthatóan zavartan viselkedtek.

Kid Cassidy trénere szerint áramütést kaptak a lovak: "amikor a lovak leléptek a gumiszőnyegről a gyepre, egyáltalán nem tűnt úgy, hogy tovább tudnának lépni."

Marching Song egyik tulajdonosa is szemtanúja volt az esetnek: "Még próbált felállni, de nagyon hamar beállt nála a hullamerevség."

Stephen Higgins, a verseny igazgatója puszta spekulácónak nevezte, hogy áramütést kaptak volna a lovak, az egyik állatorvos azonban cáfolta ezt.

Tom Campbell Fenix Two-t próbálta életben tartani: "Amikor megérintettem azt az oldalát, amelyiken feküdt, nagyon kellemetlen érzésem volt, mint amikor egy elektromos inger ér." A felvezető lovászok közül is jelezték, hogy úgy érezték mintha valami csiklandozta volna a talpukat.

Később a versenyigazgatóság is közölte, a karám talaja alatt hálózati kábelt találtak, amelyet azóta már további vizsgálatok céljára ki is ástak. Ugyanakkor számukra is érthetetlen az eset, mert e legutóbbi futamok óta nem végeztek elekronikai munkálatokat azon a részen. Az első vizsgálatok nem mutattak szakadást a vezetéken. A kábel mellett a lovakat is megvizsgálják, a boncolás után többet fognak tudni.

A tragkius esemény után a további futamokat nem tartották meg. A versenyszervezők teljes anyagi kártérítést ígértek az elpusztult lovak tulajdonosainak.