Mit akartok tőlem, már nyugdíjas vagyok

2011.03.11. 08:42 Módosítva: 2011.03.11. 08:43
Kunkli Tivadar késő tavaszi gálameccsén a 170 kilós, 194 centi magas Bobb Sappet készül kiütni. Ez egyben a 16 centivel és egy mázsával kevesebb harcos búcsúmeccse is lehet, a vereséget nem tudja elképzelni, de ha mégis bekövetkezne, akkor is visszavonul.

A 46 éves Kunkli a különböző harcművészeti ágakban 390 meccset vívott, és csak egyszer veszített. Többször visszavonult már, de addig kapacitálták, míg újra ringbe szállt. “Mit akartok tőlem, nyugdíjas vagyok” - mondta, amikor Vörös Rolanddal, a K1-max magyar bajnokával akarták meccseltetni. Végül tízéves kihagyás után mégis kiállt vele, és egy orrcsonttöréssel végződő meccsen meg is verte Vöröst.

A magyar bajnok végig formában tartotta magát: “Ugyan tíz éve nem meccseltem, de az edzéseket sohasem hagytam abba”. A felkészülés már nehezebb, mint fiatal korában. “Lassabban regenerálódom, a sérülések is könnyebben jönnek. Ezért kicsit meg is viselt a Sapp-meccs halasztása. Mondtam is a szervezőknek, így kiégek, mire meccselnék.”

14 évesen a karatéval kezdte, néhány évvel később thai-bokszra váltott. Legnagyobb sikereit is ebben a sportágban érte el, annyira bízott magában, hogy magasabb súlycsoportúakkal is kiállt. “Mindvégig 69 kiló volt a versenysúlyom, de én egyre feljebb léptem, a végén már 120-130 kilós ellenfeleket is lekentem”.

Edzésen most is nehézsúlyú partnerekkel küzd, három 120-130 kilós és egy 150 kilós harcossal gyakorol, vissza kell fognia magát: “Nem ütöm meg őket, mert akkor többet nem jönnének, ellenük csak a védekezést gyakorlom. Két könnyebb társsal viszont rendesen verekszünk”.

Kunkli Tivadar

Született: 1964. 06. 19., Miskolc
Magasság/súly: 178 cm/70 kg
Eredményei: thai-boksz világbajnok 1993, Európa-bajnok 1990, hatszoros magyar bajnok
Mérlege: 390 mérkőzés / 389 győzelem / 1 vereség

Napi kétszer két órát edz, küzd, úszik és fut. A váltott partnerekkel olykor egy órán keresztül harcol megállás nélkül. A súlyosabb edzőtársak csak körülbelül másfél perceket bírnak, hamar kifáradnak, gyakran cserélnek. Kunkli keményen edz, szerinte a meccsek 90 százaléka már ott eldől.

A jó állóképesség lehet az egyik fegyvere Sapp ellen. Abban bízik, hogy az első három-négy percet kivédekezi, és aztán megy rá az óriásra. Fő fegyvere a könyöke és a térde lehet, thai-bokszosként is azokat használta legtöbbször. Sappel úgy állapodtak meg, ezek a testrészek használhatók ütésre és rúgásra, a földharc viszont nem engedélyezett.

A küzdelem menet nélküli lesz, a végső győzelemig tart. Ez Kunkli kikötése volt, mert már előfordult, hogy megjárta: “Egyszer voltam egy pontozásos versenyen, és bár mindenki szerint jobb voltam, a bírók kihozták döntetlenre. Ezért is szeretem az olyan küzdelmet, ahol csak feladással vagy KO-val végződhet a meccs.”

Elképzelhetetlennek tartja, hogy élete utolsó meccsén kikap, “olyan nincs”. Büszke rá, hogy még sohasem hívott ki senkit, mindig mások vadásztak az ő skalpjára. Bob Sapp után mindenképp visszavonul, de van utánpótlása: két olyan tanítványa is van, akik sokra vihetik.