Jókor mondott beszéd repítette Baloghot

2011.04.08. 16:10
Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó készíti a hazai sport problématérképét, a volt öttusázó mindenhol ott van. A Fideszen belül az ütközőszerepet jól ellátja, az alázat is megvan benne. Egyesek szerint Orbán Viktort emlegetve akart pozíciókat halmozni, gyorsan tört fel, sokan nem kedvelik. Világbajnok a politikában, portré.

Balogh Gábort 1999-ben ismerte meg az ország, a budapesti öttusa-világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. 23 évesen taktikusan, éretten versenyzett, a futásban féltették, de utolérhetetlen volt.

Egy év múlva, első olimpiáján is úgy tűnt, megállíthatatlan, a második tusa felénél, a vívásban magabiztosan vezetett, de végül ezüstérmes lett, olimpián ez volt a legjobbja. Athénban nyolcadik volt, sok sérülése miatt világbajnokságról maradt ki, de így is van még egy vb-aranya 2001-ből.

2008-ban nem favoritként utazott Pekingbe, utolsó olimpiája nem is sikerült jól, 26. lett. Az angol nyelvű olimpiai újságba sokáig egyáltalán nem kerültek be az eredménytelen magyarok. Balogh lovasbalesete és az arról készült fotó törte meg a csendet.

Már a játékok előtt volt egy olyan nyilatkozata, hogy sportvezetőként képzeli el a jövőjét, tudatosan készült tehát a pályára. 2009 tavaszán – ekkor jelentette be hivatalosan, hogy nem versenyez tovább – megjelent Fidesz-rendezvényeken, kereste a szakpolitikusok barátságát, előadott, vidékre utazott: senki sem tudta, mi lesz belőle, csak azt, hogy kap valamilyen megbízatást.

Az államigazgatásban gyakorlatlansága, tájékozatlansága miatt nem jöhetett szóba, de azért akadt neki hely, hivatalosan is Orbán Viktor tanácsadója lett. Ezért bő nyolcmillió forintot vesz fel évente.

A januárban megalakult a Miniszterelnöki Sporttanácsadói Irodában dolgozik jelenleg, azt a konkrét feladatot kapta, hogy készítse el a magyar sport problématérképét. Járja végig a megyéket, megyeszékhelyeket, összegezze a gondokat, vázoljon kiutakat.

Balogh Gábor
Balogh Gábor

„Az a feladatom, hogy a megyék sportvezetőivel folytatott konzultációk során megismerjem a különböző területek problémáit, és munkatársaimmal márciusra elkészítsünk és a miniszterelnök asztalára letegyünk egy, az országos helyzetet hűen tükröző sportproblématérképet. Léteznek általános gondok, mint például a megyei sportképviselet hiánya, a sportegészségügyben jelentkező hiányosságok és az, hogy a különböző sportszervezetek nem látják át a pályázati lehetőségeket – mondta munkájáról a baon.hu-nak 2010 végén.

A térkép egyelőre nem készült el, Balogh ígéri, még tavasszal meglesz. "Kollégáim hamarosan összesítik a beérkezett adatokat, információkat. A dokumentum összefügg a tervezett sporttörvény-módosítás előkészítő munkálataival, így egy kellő időben napvilágra hozott anyag segítheti a jogszabály alapelveinek és részletes szabályainak a valós és méltányolható elvárásokhoz történő igazítását" – jelezte.

„Ő az ütköző a sportért rendkívül elkötelezett miniszterelnök és a sportban élők közt. Ezt a feladatot jól ellátja. Orbánnak nincs ideje arra, hogy mindenkivel – elfogult, törtető sportlobbistákkal, fanatikus edzőkkel – beszéljen, személyesen tájékozódjon a hazai sportélet gondjairól. Mivel él-hal a sportért, tenni szeretne érte. Balogh szűri meg a panaszokat, kérelmeket. Sajnos tudok róla, hogy legalább az ötödik mondatában meg is említi a főnököt. Arról is hallottam, hogy bejelentkezett sportigazgatónak a Magyar Olimpiai Bizottságba, de valószínűleg nem azért, mert rosszul érezné magát, hanem mert a pozíciófelhalmozás időszakát éli, minden szeretne lenni” – mondta egy fideszes forrásunk.

10

Balogh nem így emlékezett vissza: "Borkai elnök úr egy beszélgetésben felvetette ezt a lehetőséget is, azonban minél mélyebben mentünk bele az együttműködés részleteinek kidolgozásába, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy ez a feladat teljes embert kíván. Mivel én elkötelezett vagyok a jelenlegi pozícióm mellett, végül az ötletet elvetettük."

„Az alázat a sok, a párthoz dörgölőző nagyágyúval szemben benne megvan, soha nem titkolta, azért ül be mindenhová, mert tanulni akar. Gyanítom, hogy nem tudja, mit szeretne, hiszen folyamatosan hallani, majd ő veszi át az öttusa vezetését is, de mintha az nem elégítené ki ambícióit” – állapította meg róla az egyik szakszövetség vezetője. Balogh valóban ott van a MOB valamennyi elnökségi ülésén, szívesen látják, bár szavazati joga nincs, viszont értelemszerűen mindenről elsőként értesül.

A nyolcmillióért ellátott feladat

"Miniszterelnök úr felkérése alapján tavaly augusztus óta dolgozom tanácsadóként a miniszterelnökségen három kollégával: közöttük van két sportmúlttal, vagyis komoly szakmai tapasztalattal rendelkező ember, míg a harmadik munkatársam alapvetően az államigazgatásban jártas szakember. Feladatom alapvetően a miniszterelnökség képviselete a sport terén működő államigazgatási és civil szervezetekben, sportigazgatási és sportszervezési feladatok koordinációja, a sporttal kapcsolatos fejlesztési stratégiák, programok, kormány-előterjesztések, jogszabályok véleményezése és jóváhagyása, közreműködés a sportkormányzat irányítási és intézményrendszerének kialakításában, és az ehhez szükséges szabályozások biztosításában. Emellett ellátok sportdiplomáciai feladatokat is, képviselem a miniszterelnökséget az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságában, miközben természetesen használható, naprakész információkkal látom el miniszterelnök urat az aktuális döntéshozatali folyamatok során" – írta munkájáról és a Sporttanácsadói Irodáról, bár munkatársait nem nevezte meg.

Balogh ugyanakkor érinthetetlen. Orbán megkedvelte, egyszer és mindenkorra megjegyezte magának, elsősorban azért, mert a 2002-es választási vereség után, a nehéz időkben beszédet mondott egy Fidesz-gyűlésen, kiállt az irányvonal mellett.

baloghottusa002

Balogh egyébként a konzervatív, kereszténydemokrata körökben jelentős ellenszélben indult, mert a Blikkben félmeztelenül pózolt szépségkirálynő barátnőjével 2009 nyarán, aminek rossz üzenete volt (a modellel amúgy tavaly októberben szakított). „Ez nem egy lesifotó volt, hanem egy jól beállított kép, amikor Kis Hegedűs Rékát, a modellt ölelgette, csókolgatta egy autó mellett” – búslakodott egyik-másik fideszes forrásunk.