Ömlenek a milliárdok az utánpótlássportba

2011.04.14. 11:38
A kormányzat a nemrég nyilvánosságra hozott programjaiban legalább 4,6 milliárd forinttal támogatja az utánpótlássportot. Szabó Tamás, a Nemzeti Sportintézet (NSI) főigazgatója a Ma reggel adásában elmondta, ennél még több is jut majd az utánpótlásra, és szemléletváltás lesz az elosztásában.

Utánpótlásnevelési programokra 1,6 milliárd jut, egyéb korosztályos célokra 800 milliárdot különítettek el, a futball utánpótlásképzés 2,2 milliárd forintot kap, ebből 1,8 milliárdot célzottan a futballakadémiák kapnak; ez összesen 4,6 milliárd.

"Ennél még jóval több is van, az 1,6-hoz még hozzájön úgy egymilliárd, és a labdarúgókhoz beáramló pénzek egyéb forrásokkal is ki lesznek egészítve, így összesen megközelítk a hárommilliárdot. Úgy tűnik, nincs gond a pénzzel" - mondta Szabó.

 A programra hosszútávú-, de minimum középtávú befektetésként kell tekinteni, egy fiatal képzése akár 10-15 évig is tarthat.

A futball kapcsán Szabó elismerte, nem állunk jól, de most van lehetőség a felzárkózásra. A nagy összegű kormánytámogatást fordulópontnak tekinti: "Eddig mindig az volt a gond, hogy nincs pénz ahhoz a szakmai munkához, amit a modern képzés megkövetel. Ez a probléma most okafogyottá vált."

A támogatási programok a csapatsportágakat, kiemelten a futballt részesítik előnyben. Ennek az az oka, hogy a csapatsportágak a kohéziót, az identitást jobban erősítik, és nagyobb a társadalmi visszhangjuk, mint az egyébként kiváló egyéni teljesítményeknek.

Szabó fontos kérdésnek tartja az edzőtovábbképzés átalakítását is, a mostani program egyik szegmense is erre irányul, a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a specialisták képzése. "Más egy felnőttcsapattal együtt dolgozni, és más egy kisgyerekből sportolót nevelni, ez utóbbihoz kellenek a specialisták" - mondta az NSI főigazgatója.