Jól kezdtük az evezős-vb-t

2011.08.28. 17:17

Jól kezdték a magyarok a szlovéniai Bledben vasárnap elrajtolt, olimpiai kvalifikációs evezős-világbajnokságot.

A nemzetközi szövetség honlapja alapján a kvótaszerzésre legesélyesebbnek tartott Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes második, a Varga Tamás, Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárevezős pedig harmadik lett előfutamában, előbbi kedden a reményfutamban, utóbbi szerdán, az úgynevezett negyeddöntőben (a legjobb 24 között) folytathatja szereplését. A harmadik olimpiai egység, az Elekes Szilveszter, Hermann Róbert kétpárevezős ötödik lett első pályáján, ez a duó - hasonlóan a könnyűsúlyú egypárban érdekelt, s előfutamában negyedikként zárt Hajdú Zsuzsannához - szintén kedden, a reményfutamban száll ismét vízre.

A könnyűsúlyú négypárban érdekelt Pozsár Bence, Matyasovszki Dániel, Markgrúber Balázs és Kitka Gergely alkotta kvartett és a paralimpiai kvótáért harcoló Lengyel Mónika hétfőn mutatkozik be a vb-n.

A jövő évi, londoni helyek legnagyobb része ezen a regattán kel el, a fennmaradó kvóták sorsáról regionális viadalok, majd a végső, jövő májusi, luzerni kvalifikációs verseny dönt. A vb-n nem személyek, hanem egységek szereznek indulási jogot, a további viadalokon azonban már személyre szólóak lesznek a kvóták.

A három, olimpiai számban érdekelt magyar egységnek egyformán az első 11 között kell zárnia az indulási jog megszerzéséhez.