Lochte önbizalommal, a kamasz Franklin Istennel győzte le a cáparuhás korszakot

2011.11.21. 19:37
A férfiaknál Ryan Lochtet, a nőknél Melissa Franklint választották az év úszójának az Egyesült Államokban, ők kapták az Arany Úszószemüveg-díjat.
000 DV1015419
Fotó: Mark Ralston

Lochte győzelméhez nem férhetett kétség, a tizennégyszeres olimpiai bajnok Michael Phelps szintjére ért, sőt, talán már előrébb is jár. A sanghaji világbajnokságon két számban, 200 gyorson és 200 vegyesen - utóbbiban világcsúccsal - is megverte Phelpst, ez természetesen első helyeket is jelentett. Emellett még három aranyat begyűjtött, 4x200-as gyorsváltóban Phelpsszel együtt nem volt nehéz megverniük a világot. Kétszáz hátas világcsúcsa mérföldkőnek tekinthető, a cáparuha utáni korszak első rekordját úszta. Ötödik vb-aranyát négyszáz vegyesen szerezte, senkinek nem volt esélye ellene, a klasszis négy másodpercet vert a második Tyler Claryre.

„Gyorsabb lettem 2008 óta, jobb sportoló és jobb úszó lettem” Lochte mindent alárendel annak, hogy ismét az olimpiai csapatban szerepeljen és újabb aranyat nyerjen Londonban. "Jó néhányan ugyanezt mondják, amit én. Beszéljenek, amiről csak akarnak. Lássam, melyikük tud megállítani, ez az én évem lesz”.

A női győztes Melissa Franklin egyelőre nem akkora sztár, mint Lochte vagy Phelps, de hozzájuk hasonlóan ő is halmozza a versenyszámokat és az érmeket. A 16 éves úszó Sanghajban öt érmet szerzet. De nem sok hiányzott ahhoz, hogy ne az Egyesült Államokban, hanem Kanadában legyen ünnepelt sportoló. A szülei és ő is kettős állampolgárok, az édesanyja azt szerette volna, ha a kanadai úszócsapatot választja, mert ott kisebb a rivalizálás, és emiatt elviselhetőbb a lelki terhelés.

000 DV1014626
Fotó: Peter Parks

Franklin azonban a nehezebb utat választotta, már 2008-ban, 13 évesen is megpróbálta beverekedni magát az olimpiai válogatottba, de nagyon messze volt az élmezőnytől, 37. volt a legjobb helyezése a válogatón.

A nemzetközi mezőnyben 2010-ben mutatkozott be, a dubaji rövidpályás világbajnokságon két érmet is nyert. A sanghaji vb-n már ötször állhatott dobogón, kedvenc számában, 200 háton nyerte első egyéni felnőtt aranyát, a 4x200-as gyors és a 4x100-as vegyesváltó tagjaként csapatban is világbajnok lett. A 4x100-as gyorsváltóval ezüst-, 50 méter háton bronzérmet nyert.

A sanghaji vb után sem állt le, egy hét sem telt el és a Palo Alto-i versenyen egyéni csúcsott úszott 100 gyorson. Októberben egy rövidpályás világkupa-versenyen ő is sporttörténelmet írt 200 háton, a cáparuhás korszak után ő lett az első nő, aki világcsúcsot úszott.

Franklinnak kiváló fizikai adottságai vannak az úszáshoz, mélyen vallásos családja szerint ez Isten adománya. 185 centi magas, a tempózásban 45-ös lábai is segítik, ő csak beépített uszonyoknak nevezi azokat.

Eredményei ellenére nagyon meglepődött, hogy őt választották az év úszójának: "Fogalmam sincs, miért én állok itt kint, nem igazán érzem, hogy ezt megérdemelném”.

Ryan Lochte és Melissa Franklin
Ryan Lochte és Melissa Franklin
Fotó: Noel Vasquez

A díjátadó azonban egy másik fontos változást is hozott az életében, végre megszabadulhatott a szinte védjegyévé vált fogszabályzójától: "Ultimátumot adtam a fogorvosomnak, így végre beleharaphattam az első almámba, olyan jó íze volt, mint gondoltam.”