Nudli fordulók, Gyurta és az eltaposott Kis

2011.08.02. 21:08
Magyarország a helyére került a sanghaji úszó-vb-n, még ha többre is számítottunk. Az oroszoknak olimpiai számban nem jutott arany, a németeknek meg egyáltalán nem. Úszóinknak a fordulókban tizedeket kell javulniuk az olimpiáig.

Öt érmet szereztek az úszók a sanghaji vb-n, Gyurta Dániel aranyérmes lett 200 mellen, Cseh László bronzot nyert 200 vegyesen, Gercsák Csaba 25 kilométeres hosszútávúszásban lett bronzos, Kis Gergő két bronzával (800 és 1500 gyors) egészítette ki a kollekciót.

A legutóbbi római vb-hez képest egy arany eltűnt, Csehnek is kevesebb érme lett. Az Európa-bajnokság hat aranyát a szokás szerint nem harmadolni kellett a vb-re, hanem mindjárt ötöt lehúzni belőle. Erre mondta a Kanadában dolgozó Nagy József, hogy lassan tudomásul kell venni, hogy az Eb nem világverseny.

„Egy Eb-győzelemnek nagy értéke van, egy Európa-bajnoknak nem kell magyarázkodnia, de a világbajnokság az értékmérő. Magyarország értékes teljesítményt nyújtott, a helyére került, de a helyén volt két éve is. Van arany, vannak helyezések, ennél többet nem is lehet kívánni” – összegzett a szakember, aki Mike Barrowmannel húsz éve mindent megnyert.

Hozzátette, Gyurta aranyának jó visszhangja volt, az edzők figyelemmel kísérték, a versenyzők már kevésbé, mert a versenyző leginkább önző és csak magára figyel.

Gyurta érett és hidegvérű profiként versenyzett, semmi sem zökkentette ki, áradt belőle az önbizalom. Nem rettent meg a nagy riválistól, ellenkezőleg: le akarta győzni végre a veretlen japán Kitadzsimát, hogy egy év múlva, az olimpián már nála legyen az erkölcsi fölény, és inkább a japán tartson a versenytől.

Gyurta ritka jó versenyzői adottságokkal rendelkezik, most mutatta meg igazán: egyértelműen londoni favorit lett, és még csak akkor is 23 éves lesz, ami mellúszóknál nem kor, a stílusa, dinamikája, valamint a technikája még jobb lehet. És a hajrájáról még nem is beszéltünk.

Cseh László pechére akadt a számaiban egy még Phelpsnél is jobb és elhivatottabb amerikai, Ryan Lochte. Nem ismeretlenül, hiszen a másik kettőnél még egy évvel idősebb is. 26 évesen ilyen terhelést kibírni, és ilyen magától történő egyszerűséggel, könnyedséggel versenyezni eddig szinte még senkit sem láttunk. Csehnek mögötte a második helyre lehet esélye Londonban az embert próbáló 400 vegyesen.

A háromszoros olimpiai ezüstérmes magyar 200 vegyesen kiválóan hajrázott, négyszázon viszont kikészült, amiben jelentősen közrejátszott az időjárás. Cseh rendkívül önkritikus volt önmagával szemben, egyszer például – a 100 pillangó elődöntőjében - azt mondta: „mint egy éti csiga, úgy mentem rá a falra.” A vegyesen a fordulóját nem nevezte rossznak, de egyenesen nudlinak minősítette Lochte-éhoz vagy Phelpséhez képest.

Már 2008-ban is kitért a fordulójára, amikor mellről gyorsra váltva Phelps hirtelen megugrott mellette, fél testhossznyi előnyt szerezve. A magyar szakmának fontos feladata lesz, hogy fordulókban felhozza a versenyzőket, igénybe kellene venni a külföldi - versenyzői és szakvezetői - segítséget is.

Cseh hiányérzettel tért haza, 2007-ben, az ausztráliai vb-n sem sikerült a 400 vegyese, mert fejben szétesve lemaradt a dobogóról, Pekingre az akkori kudarc megsokszorozta erejét.

A magyar edzők a szép, elegáns és kifinomult technikára megtanítják a versenyzőket, a csúnya dolgokra ellenben nem fordítanak nagy figyelmet, legalábbis az Algériába szakadt Tőrös Károly megállapítása szerint. Enélkül pedig már nem lehet nyerni. Kovács Ági 2000-ben még olimpiai bajnok tudott lenni rossz rajttal és gyenge fordulókkal, de az tizenegy éve volt. Kovácsnak még Darnyi is besegített az olimpia előtt, és ha jobb nem lett feltétlen, legalább a versenyzőnő hitt abban, hogy jobb lett.

Amerikában sokkal egyszerűbb a helyzet, mert valamennyi medencét úgy alakítottak ki, hogy keresztben is lehessen rajta versenyezni, ezért óhatatlanul többet és gyorsabban fordulnak az amerikaiak.

Az egész vb legkeményebb szavait a kétszeres bronzérmes Kis Gergő mondta el: eltapostak, félrelöktek, leköptek és megaláztak.

Egy ilyen megállapítás is elég lett volna. A dramaturgiája nem volt utolsó, mert ahogy dőlt belőle a panasz, utána el is ment, megköszönve a figyelmet. Az eredményhirdetés után lehiggadt valamelyest, de azt utána is tartotta: „aki másnak vermet ás, maga esik bele.”

Szívfájdalma volt, hogy 400 vegyesen nem indulhatott, pedig meggyőződése, hogy ott is jól szerepelt volna. Márciusban azonban nem ért el olyan időt, amivel indulhatott volna, Cseh László és Verrasztó Dávid versenyezhetett helyette.

„Szép magyaros történet lett ez. Megértem a versenyzőt, amelyik egy nagy eredmény után megszabadul a feszültségtől. Csak azt nem értem, miért kell ilyeneket mondania, mert neki így lett a legjobb: 800 és 1500 gyorson is érmes. Utóbbi verseny amúgy ütközött a 400 vegyessel. Két ilyen állóképességi szám kibírhatatlan rövid időn belül” – értékelte Nagy.

Kis amúgy célba vette az Európa-rekordot, mivel legjobb európai lett, nem is véletlenül. Az olimpiai lebonyolításba egyébként belefér, hogy 400 vegyes után 1500 gyorson is ússzon.

„Azt mondják nekem, hogy 14:55 körül nagyon sokan tudnak. Három másodperccel jobbat viszont már csak kevesen. Még hárommal még kevesebben. Én most itt tartok. Ez a leglassabb szám, a folytatásra nagy motivációs többletet ad ez az érem.”

A nők ezúttal – Hosszú Katina felkészületlensége miatt - messze voltak az érmes helyektől, bár a 4x200-as vegyes váltó ötödik helye a legjobb az utóbbi időben, de itt sem a földrész viszi a prímet, hanem USA, Kína és Ausztrália. Az olimpián csak az egyiket megverni is hatalmas bravúr.

A három ifjúsági bajnok közül Kapás Boglárka érte el a legjobb helyezést, kilenc másodpercet javított idején, és ötödik lett 800 gyorson.

Biczó Bence stabil 1:55-ös úszó lett 200 pillangón, jövőre még egy másodpercet kell lefaragnia, és ha netán az 1:54-es határt is áttörné, még az éremért harcban lehetne Phelpsszel, Macudával Londonban.

A betegsége a legrosszabbkor jött, utána még kamillateával le is forrázta magát. Nála is kiderült amúgy, mennyivel másabb az élen úszni – legjobb eredményét így érte el -, mint valaki mögött, amikor hullámos a víz.

Bernek Péter is hátrányosan jött ebből ki 200 háton, pedig könnyen döntős lehetett volna. A hullámos vízben nagyon könnyen eladható akár egy másodperc is, annyival nagyobb erőt kell kifejteni a gyorsabb haladásért.

Összességében: Gyurta miatt feltétlen a térképen vagyunk, 50 gyorstól 1500 gyorsig döntősünk voltunk. Fájdalom, a hagyományosan jó négyszáz vegyesen egyedül Verrasztó Dávid.

Ha a nők közül odaér valaki a nemzetközi élmezőnybe, és ha a fordulóknál is ellesünk és megtanulunk valami újdonságot, három vagy négy érem is összejöhet Londonban. 12 év után pedig olimpiai bajnokunk is lehet jövőre ilyenkor.

Olaszok és angolok az élen

Európából Németország zuhant a legnagyobbat, két éve még 4 arannyal mehettek haza, most öt bronzzal, az ezüst is elérhetetlen lett nekik. A franciák egy számban nyertek két aranyat, száz háton, és az öt bronzukkal ezzel ők lettek a kontinens legjobbjai. Az olaszoknál Federica Pellegrini hozta magát 200 és 400 gyorson. Hollandia váltóban és 50 pillangón szerzett aranyat. Ha az olimpiai számokat nézzük, és úgy kalkulálunk, a franciák nem csinálják meg még egyszer a bravúrt, akkor Olaszország és Anglia volt a legjobb európai, de az előrelopakodó Dániára is figyelni kell.