Nyerjen magyar Super Bowlt!

2012.02.05. 00:55
Az amerikaifoci-liga (NFL) döntője, a vasárnap éjszakai 46. Super Bowl sok szempontból különleges: a 2007-es döntő visszavágója lesz, Tom Brady pedig negyedik bajnoki címét szerezheti meg. De nem történhet semmi a világban úgy, hogy egy vidám magyart ne érintene. A Patriots puntere, Meskó Zoltán bajnok lehet – igaz, nem ő lenne az első magyar, a tökéletes, veretlen szezont elérő Miami Dolphins legendás futója, Larry Csonka a nyolcadik Super Bowlt nyerte meg. Megnéztük a New York Giantset és a New England Patriotsot: mindkettő nyerhet, elmondjuk, melyik miért és hogyan. Figyelem, részrehajlás!

A bostoni New England Patriots az utóbbi 12 év egyik legmeghatározóbb csapata, ahogy az amerikai sportsajtó nevezi az ilyet, dinasztia. A csapatépítés legfontosabb sarokkövei Bill Belichick edző, és a hatodik kör 199. helyén draftolt irányító, Tom Brady. Ők ketten határozzák meg a Patriots-filozófiát: a támadás a legjobb védekezés, amivel nagyjából a Barcelona Guardiola-féle taktikáját valósítják meg. Amíg a Patsnél van a labda, addig nagy baj nem lehet, és általában ez így szokott lenni.

Tom Brady
Tom Brady
Fotó: Al Bello

Viszont, ha nincs a Patriotsnál! A hosszú passzok ellen szinte képtelenek bármit tenni, úgyhogy a giantses Victor Cruzra reméljük, kitalál valamit az edzői stáb. Hagyományosan mindig a védekezés dönti el a bajnoki címet: ha rossz védőcsapattal érkezel a Super Bowlba, akkor kevés az esélyed a győzelemre. A Patriotsnak a 2009-es New Orleans Saints-győzelem lehet a példa, nekik sikerült a Colts ellen győzniük. A baj: ha Manningnek véletlenül jó napja van, és sajnos a rájátszásra nagyon komolyan összeállt a játéka, akkor sok hosszú támadással elérhetik, hogy Bradyék ne jöhessenek fel támadni.

Az edző

A Patriots sikerének titka az edző, Bill Belichick, akiről hirtelen elég annyit tudni, hogy minden idők második legjobb győzelmi mutatójával rendelkezik a legendás Vince Lombardi mögött. Belichick 86-ban a New York Giants védekezésért felelős edzőjeként nyert Super Bowlt. 1996-ban Bill Parcells New England Patriotsában töltötte be ugyanezt a szerpet, amikor elvesztették a Super Bowlt. Ez lesz az ötödik Super Bowlja a Patriot vezetőedzőjeként, utoljára 2007-ben kerültek be, akkor pont a Giantstól kaptak ki egy már szinte megnyert mérkőzés utolsó másodperceiben. Egy szemfüles szakíró megállapította, hogy a 2007-es vesztes döntőn piros kapucnis pulóverben volt Belichick, amit azóta nem hord.

Bill Belichick
Bill Belichick
Fotó: Rob Carr

A Patriots játéka igen egyszerű: röviden passzolnak nagyon sokat. A támadójátékuk lenyűgöző, meccsenként 32,1 pontot érnek el, ezért nem okoz problémát, hogy az idei szezonban több mérkőzésen óriási hátrányokból kellett felállniuk. A meccsenkénti 428 yardjukből 318-at passzból érnek el, ami a második legerősebb volt a ligában. A maradék meccsenkénti 110 futott yard a huszadik helyre elég, nem is sokat használják, legfeljebb rövidyardos szituációkban.

És ami felboríthat mindent

Az AFC konferencia döntő óta természetesen minden nap a Spuer Bowl-ról szól, de leginkább egy testrészről, annak egészségéről és a gyógyulásának, nem gyógyulásának messzemenő következményeiről. Ez a testrész az idén posztján elkapott TD rekordot döntő tight end, Rob Gronkowski bokája, amely kicsavarodott a Ravens elleni meccsen, és ún. high-ankle sprain sérülést szenvedett. Ez a fajta bokasérülés, ellentétben a "sima" aláfordulós bokaficammal, nem annyira zavaró egyenes sétánál, futásnál, de szinte lehetetlenné teszi a kitámasztást, így az irányváltást. A profi labdajátékosok bokáját minden edzésre, meccsre beragasztják, ami sokat segít a sérülés megelőzésében, és sérülés esetén tehermentesíti a szalagokat, de azért nem teljesen.
Rob Gronkowski, azon túl hogy rekord TD-t kapott el, a Pats egyik legjobb blokkolója a futójátékoknál. A Pats idén két TE-vel állt fel a támadójátékok több, mint 80%-ban, így az elmúlt két hétben a Pats-nek, azaz Belichick-nek teljesen új playbook-ot kellett előrántania, megtanítania és közben gyakorolnia az eddigieket, hátha mégis játszik. Tudósítások szerint napról napra jobb Gronk bokája, de igazán csak a pályán, az első futójátéknál, irányváltásnál fog kiderülni, mire képes. Optimista Pats szurkolóként nézhetjük a jó oldalát: a Giants-nek is fel kell készülnie mindkét esetre és ebből az egyiket nem tudják videóról elemezni, mert a Pats idén nem játszotta.

A magyar: Meskó Zoltán

Meskó Zoltán csak a második évét tölti a ligában, de a legjobb punterek között tartják számon. A punter látszólag nem sok dolgot csinál: ha az erős és komoly férfiak nem tudnak előre haladni, akkor bejön és elrúgja a labdát, mintha csak tönkre akarná tenni a játékot. Ezzel szemben az alapvetően a területszerzésről szóló játék egyik kulcsfigurája ő, mert egyáltalán nem mindegy, honnan kezdheti meg támadását az ellenfél. A Pats négy évre vette meg a Temesvárról származó román állampolgárságú, de magyarul remekül beszélő Meskót, miután a 2010-es drafton az ötödik körben foglalta le. Az idei szezonban 57 puntja volt, átlagosan 46,5 yardot rúgott, a leghosszabb rúgása 65 yard hosszú volt. A játékost nagyon szeretik csapattársai, és mivel állítólag jól passzol, reméljük, valami trükkös játékban is szerepet kap egyszer.

Meskó Zoltán (balra)
Meskó Zoltán (balra)
Fotó: Jim Rogash

A Giantsnek nagyon jó a passz elleni védekezése, ügyesen siettetik az irányítót, ahogy ezt láttuk a Green Bay Packers elleni meccsükön, ahol a tavalyi bajnokot, az idei toronymagas esélyes támadójátékát megfojtották. Brady két labdát adott el a Giants ellen a kilencedik fordulóban, ami annyira megváltoztatta, hogy utána az alapszakasz többi hat meccsén már csak kettőt adott el.

A 34 éves Tom Brady a világ legtökéletesebb férfija, amennyiben a világ egyik legjobb csapatának vezére és a világ egyik legjobb nőjének, Gisele Bündchennek a férje. Háromszor választották meg a liga legjobbjának, háromszor nyerte meg a bajnokságot. Az idei szezon az egyik legjobb volt az életében: a második legtöbb yardot passzolta (5235), 39 touchdownt ért el, mindössze 12 labdát adott el. Bradynek a rájátszás a lételeme, eddig 16 mérkőzést nyert meg kezdő irányítóként, amivel holtversenyben az első, ha most vasárnap is nyer, akkor leelőzheti gyerekkori példaképét, Joe Montanát is, és megszerezheti negyedik Super Bowl-győzelmét.

A rájátszásban a Denver Broncos és az agyonsztárolt, de összevissza hajigáló Tim Tebow ellen hat touchdownt dobott Brady, a főcsoportdöntőben a Baltimore Ravens ellen viszont két interceptiont dobott. A New Englandnek nem túl erős a védelme, bár a főcsoportdöntőt pont a remek védekezés hozta meg, mert a támadósor és Brady betliztek.

A Super Bowlt élőben közvetítjük a Sportgézán, lehet jönni szurkolni és gyűlölni.