146 kilójával is a legkisebb a mezőnyben

2012.02.18. 09:40

Katona Ervin a Magyar Szóban visszatekintett a 2012-re átcsúszott szezonjára, amelyben megszerezte a világ legerősebb embere címet.

„A harmadik versenyen álltam az élre, és többé át sem engedtem a vezetést. Azt hiszem, az idény ötödik versenye után kezdett foglalkoztatni a végső győzelem, akkor kezdtem számlálgatni, hogyan őrizhetem meg a pontokat és az előnyt.”

ke01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az utolsó, szarajevói versenyen, amelyiken harmadik lett, a hetedik hely is elég lett volna neki. „Kamionhúzással kezdtük. Nagyon nehéz volt, mert nem a megszokott sík felületen húztuk, hanem csarnokban valami gumis talajon, amibe a kamion gumijai szinte beleragadtak. Az a gond, hogy amikor megindítottuk a kamiont, az nem gyorsult fel, végig ugyanazzal az erővel kellett húzni. Csak hárman teljesítettük az előírt távot, de valamennyien egy perc feletti idővel, a többieknek nem sikerült befejezniük” – idézte fel. 

Végig a második helyen álltam, két számban - nehogy megsérüljek, és tönkretegyem az egészet - nem adtam bele mindent, az utolsóban pedig pechem volt, amikor kiesett a kezemből a negyedik, a 180 kg-os golyó, és összetört. Mivel előttem a kanadai fiú mind az öt golyót feldobálta, megelőzött.”

A Bajnokok Ligája újabb kiírása márciusban már kezdődik, az ötödik verseny után eldönti, mennyire fontos számára a címvédés, részt vesz-e a folytatáson. A fiatalok egyre erősebbek, 35 évesen egyre nehezebben bírja a tempót, emellett 146 kilójával ő a legkisebb a mezőnyben.

Egy versenygyőzelemért 2200 euró jár, mivel szponzora továbbra sincs, fájdalmai viszont vannak, nem feltétlenül fogja befejezni a szezont, ami az ötödik lesz neki.

Ezúttal is kifejtette, 24 órás fegyelem nélkül nem működik ez a sportág. „Nem járok el sehova, mert úgy sem haladni, sem a szintet megtartani nem lehet. Amikor én ledolgozom a napi edzésadagot, akkor a pihenés, a megfelelő étkezés és hasonlók foglalkoztatnak, nem pedig a kimenő. A sportokban, ahol az alaperő és az izomzat dominál, ilyen fegyelem kell.