Hosszú nem bírt a kínai nyomással, 4. lett

2012.07.28. 21:38
Hosszú Katinka negyedik lett négyszáz vegyesen az olimpiai döntőn, nem bírt az amerikai Beisellel, és az utolsó százon hihetetlen erős kínaiakkal. Siven Je világcsúccsal nyert.

A női négyszáz vegyesen Hosszú Katinka a harmadik legjobb idővel (4:33,77) jutott a döntőbe, a hármas pályát kapta, mellette a négyesen a világranglistát vezető Elizabeth Beisel úszott. Az amerikai az előfutamban két másodperccel volt gyorsabb Hosszúnál, aki úgy érezte, hogy a döntőben még jobb lehet, mert maradt pár tized a gyorsúszásában.

Hosszú a döntőben jól kezdett, erős úszásnemében, pillangón ötvennél második, száznál már első volt, sőt, 13 századdal Stephanie Rice világcsúcsrészidején belül fordult. Háton is tartotta első helyét, de a fordulóra nagyon feljött rá Beisel. Az amerikai nagyon erős volt mellúszásban, átvette a vezetést, de Siven Je is nagyon feljött, egy hossz alatt egy másodpercet vert Hosszúra. A gyorsban is verhetetlen volt a kínai, Beiselt is megelőzte, és óriási világcsúcsot (4:28,43) úszott. Hosszú a harmadik helyét sem tudta megőrizni, Szuanszu Li is nagyon erős volt az utolsó százon, 58 századot vert a negyedik helyen érkező magyarra, pedig javítani tudott délelőtti idején (4:33,49).

"Az első 200-on általában nagyon jó vagyok, de muszáj is volt jönni. Mindent beleadtam, alig bírtam kimászni a medencéből, most ez ennyire volt elég - mondta Hosszú. - Nem érzek csalódottságot, hiszen olimpiai döntőt eddig még soha nem úsztam, előzőleg tizenkettedik voltam, most meg negyedik, úgyhogy javuló a tendencia. Van még három számom, azokra összpontosítok most már, például a 200 pillangóra, mert a pillangó most a vegyesen is nagyon jól ment".

Kis 400 gyorson hatodik lett

A férfiaknél Kis Gergő döntőzött, 400 méteres gyorsúszásban hatodik lett. Közjáték előzte meg a döntőjét. A dél-koreai olimpiai címvédő Pakot előbb kizárták, majd végül a zsűri döntése után rehabilitálták és ideje alapján a döntőbe jutott. Kis Gergő Pakkal úszott egy futamban, mögötte lett második, 3:46,77-tel az ötödik legjobb idővel került döntőbe.

Pak fordult először ötvenen, de Szun szoszorsan ott volt mögötte, ahogy a másik kínai, Hao is. Ez a hármas 150 méternél el is szakadt kicsit a többiektől. Kis a hetedik, nyolcadik helyen utazott az első 200 méteren. Az 250-re eldőlt, hogy Szun és Pak van versenyben az aranyért. Az utolsó 100-on Szunnak volt még egy fokozata, leszakította magáról Pakot, és a világcsúcshoz közel úszott. Végül 3:40,14-gyel olimpiai rekordot állított fel. Kisnek ezúttal nem volt olyan eredményes a hajrája, bár az utolsó ötvenen csak Pak és Szun volt jobb nála. Háromszáznál a hetedik volt, egy helyet tudott javítani, és hatodikként ért célba. 3:47,02-es ideje gyengébb a délelőtt úszottnál, de azzal sem ért volna el jobb helyezést.

Gyurta gyengébb számában is döntős

Gyurta Dániel a hetedik legjobb idővel döntőbe jutott százméteres mellúszásban. Az elődöntő első futamában úszott, ahol ötödik lett, két századdal megjavította délelőtt elért egyéni csúcsát, 59,74 az új országos csúcs. A japán Koszuke Kitadzsima csak öt századmásodperccel verte meg. A második futamban csak ketten úsztak nála jobb időt, az ausztrál Sprenger és a litván Titenis, de sűrű a mezőny, az olimpiai csúcsot úszó Van Der Burgh ugyan kiemelkedik, de a többiek két tizeden belül vannak egymáshoz képest. A döntőt vasárnap 21:11-kor ússzák, Gyurta az egyes pályát kapja.

„Nem bántam volna, ha még egy nap pihenő jut, viszont nem baj, hogy így történt, a hetedik idő lett az enyém, újabb országos csúccsal - mondta Gyurta. - Mindez ráadásul úgy jött össze, hogy a fordulómat elrontottam, de még így is javulni tudtam. Egy nap alatt kétszer kerültem egy percen belülre, elégedett vagyok".

Eredmények

női 400 m vegyes, olimpiai bajnok:
Je Si-ven  (Ye Shiwen, Kína) 4:28.43 perc - világcsúcs (régi: 4:29.45 perc, Stephanie Rice (ausztrál), 2008.08.10., Peking)
2. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 4:31.27
3. Li Hszüan-hszü (Li Xuanxu, Kína) 4:32.91
4. HOSSZÚ KATINKA 4:33.49