Izlandon benzinárcsökkenés a kézivereség miatt?

2012.08.08. 18:26
Herkulesi küzdelemről és az olimpiai aranyérem-álom végéről írnak az izlandi újságok. Olafúr Stefánsson, az izlandiak átlövője saját magát hibáztatja a veszteség miatt, az izlandi edző pedig állítja: a magyaroknak szerencséjük volt.

A Magyarország elleni vesztes kézilabda-mérkőzésüket gyászolják az izlandi újságok. „Hihetetlenül izgalmas, maratoni küzdelem után vesztettek a fiaink” – írja az izlandi Sport.is weboldal a mérkőzésről. A Visir nevű izlandi portál az eredmény mellett mindössze annyit közölt a meccsről szóló cikk főcímében, hogy „az álomnak vége”, míg a DV nevű honlap, amellett, hogy szintén kiemeli az izgalmas végjátékot, az izlandiak aranyreményét gyászolja, illetve azt is megjegyzi, hogy az izlandi válogatott szemmel láthatóan a szívét-lelkét beleadta a játékba. A magyarok közül Nagy László és Fazekas Nándor teljesítményét emelték ki.

Olafúr Stefánsson, az izlandi csapattal Pekingben már ezüstöt szerző, veterán jobbátlövő saját magát hibáztatta a vereség miatt. „Úgy érzem, nem adtam bele mindent a játékba. Körülbelül nyolcvanszázalékos teljesítménnyel játszottam, és ez a magyarok ellen kevés volt. Nagyon bánt a dolog, de együtt kell vele élnem” – nyilatkozta a Visirnek, míg Guðmundur Guðmundsson, az izlandiak edzője elmondta: szerinte mindkét csapat ugyanolyan jó formában volt, és csak a szerencse döntött a magyar válogatott javára. „Hihetetlen mérkőzés volt, megvoltak a lehetőségeink, hogy befejezzük, de nem így történt. Nyolc év után elbúcsúzom a csapattól, nagyon büszke vagyok rájuk, fantasztikus volt ez az időszak. Meg szerettük volna ismételni a pekingi sikert, ahol ezüstöt szereztünk, de ilyen a sport: néha nyersz, néha vesztesz" - mondta a szövetségi kapitány.

  Elkeserítő a vereség. Hosszú, kemény munka áll mögöttünk, eddig jól ment minden. "Nekem is, és az egész csapatnak nagyon fáj. Ez egy tragikus nap az egész országnak. Nincsenek szavak, melyekkel leírható lenne ez az érzés" - nyilatkozta Olafur Stefansson csapatkapitány.

A válogatottban már nem játszó kézis Guðjón Valur Sigurðsson azt mondta, hogy kár érte, többet remélt a csapat, és nem lehetne csak egy indokot megnevezni a vereség okaként.

  Izlandon a kézilabda nemzeti ügy, nem véletlenül, sokkal jobb egy kivilágított, meleg teremben edzeni, mint bármilyen más sportágat űzni kint a sötétben, kemény hidegben és orkánerejű szélben. Az évekig ott élő Eszter is megerősítette ezt. „Nagyon nagy a nemzeti propaganda, a kézilabdasikerek miatt még a benzint is olcsóbban lehet venni. Még az is lehet, hogy holnap is lesz 34 százalékos akció, vigaszdíjul."

Az izlandiak a meccs elején meglehetősen jókedvűen kommentálták a meccset és Mocsai Lajost is megtalálták, az egyik közvetítésben azt írták, a magyar edző a francia testesebb kiadása, míg Sólmundur Hólm Sólmundarson humorista és televíziós arc azt írta: „A magyar edző arra a lányra emlékeztet, akivel hatodikos koromban jártam."  „Ez izlandiul elég vicces és megsemmisítő, bár kétségkívül elég primitív" - mondta Izland-szakértőnk.

Hans Steinar Bjarnason sportriporter a médiatérbe is kivetítette a vereséget: „A válogatottal felvett tv reklámok a vereség után már nem olyan menők."

Atli Már Gylfason rádiós személyiség pedig azt sajnálja, hogy nem lesz okuk utcára vonulni, és győzelmet ünnepelni. „Idén is csak a GayPride lesz az egyetlen felvonulás a Laugavegur-ön (a fő utcán."