Két vívó bronzérem a paralimpián

2012.09.04. 20:18 Módosítva: 2015.05.16. 01:00

Krajnyák Zsuzsa női tőrben lett bronzérmes, Osváth Richárd a férfiaknál lett harmadik ugyanebben a fegyvernemben. Dani Gyöngyi ezüstérmet szerzett a kerekes székes versenyzők tőrversenyén. 

Dani a B kategória - azaz a felállni képtelen vívók mezőnyének - fináléjában 15-10-re kapott ki a kínai Jao Fangtól (Yao Fang).

"Aranyéremért jöttem, de ez az ezüst is szépen csillog" - mondta a döntő után az UTE sportolója. "Ez a negyedik paralimpiai ezüstérmem, de a kedvenc ékszerem az arany. A holnapi párbajtőrben vagy a pénteki párbajtőr csapatban talán az is összejön."

A kaposvári születésű vívó a korábbi ezüstjeit a 2004-es athéni játékokon nyerte tőr egyéniben, illetve tőr- és párbajtőr csapatban.

A nők A kategóriájában - a kevésbé sérültek között - mindkét magyar elvesztette az elődöntőt: Krajnyák Zsuzsa a hongkongi Ju Csuj Jitől kapott ki 15-4-re, míg Juhász Veronika a kínai Vu Paj-livel (Wu  Baili) szemben maradt alul 15-5-re. A két magyar egymással küzdött a bronzéremért. Az asszót Krajnyák nyerte 15-4-re.

"Boldog vagyok és fáradt, de holnap már következik a párbajtőr, úgyhogy összeszedem magam" - nyilatkozta Krajnyák.  "A felkészülés végén egy sérülés zavart kicsit. Itt a világ legjobb 12 vívója szerepelt, az ágamra pedig csak korábbi aranyérmesek kerültek, nehéz volt. A hongkongival, aki megvert az elődöntőben, mindig ott vagyunk a végjátékban. Nem tudom, ma mi döntött az ő javára. A bronzmeccsen Vera is nagyon jól teljesített, remekül helytállt."

Krajnyák két ezüstje mellé negyedik paralimpiai bronzérmét szerezte: előbbieket tőr- és párbajtőrcsapatban a 2004-es athéni játékokon, utóbbiak közül az első hármat pedig tőrben (2000 Sydney) és párbajtőrben (2000 Sydney, 2004 Athén) nyerte.

Az erdélyi születésű Osváth Richárd (A kategória) az elődöntőben 15-13-ra kapott ki a kínai Csen Ji-csüntől (Chen Yijun), és a harmadik helyért a Damien Tokatliannal vívott, magabiztosan 15-7-re verte a franciát.

"Elégedett vagyok a mai nappal, ezt kívánom mindenkinek az első paralimpiáján" - mondta Osváth. "Nagyon izgultam az éjjel, nem sokat aludtam, de azt hiszem, ilyenkor minden sportoló így van ezzel. Egy éve még csak a kijutás volt a célom, nagyszerű érzés, hogy érmesként megyek haza."

A vívók három érmével a 33 fős magyar küldöttség már hét éremnél jár Londonban. A magyarok ezzel már túlszárnyalták a pekingi eredményt, 2008-ban egy arannyal és öt bronzzal zártak.