Ezért a győzelemért meg kell halnunk

2012.04.03. 15:24

A magyar férfi kézilabda-válogatott péntektől játssza olimpiai selejtezőit a svédországi Göteborgban.

Pénteken Macedónia az ellenfél (14:45), szombaton Brazília (13:45), vasárnap a csoport favoritja, a legutóbbi vb negyedik helyezettje, Svédország (17:00).

53 óra, extrém terhelés, hatalmas tét, innen fog kijutni az első kettő a londoni olimpiára.

„Furcsa érzésem van, mert a januári Eb előtt nem tudtam behatárolni a képességeinket. Most viszont azt mondom, bármire elegek lehetünk, bármire képesek vagyunk. Még Ilyés nélkül is, mert a távolléte pozitív energiákat szabadíthat fel. Csalóka a csoport, mert a macedónok az Eb-n voltak előttünk, döntetleneztek a svédekkel. A svédek a vb-n voltak előttünk. Gyorsan jönnek, pörögnek az események, annyi előnnyel, hogy most nem este vannak a meccsek, gyorsabban ágyba is tudunk kerülni, éjjel többet tudunk pihenni” – vágott bele Császár Gábor.

000 Par6804933
Fotó: Franck Fife

A Veszprém irányítója bízik abban, hogy fejlődött a csapat és Ilyés kiválása ellenére is erősebb, mint januárban volt. „Ki fog derülni, hogy igazam van-e. Az egységben, egymás segítésében volt mindig az erőnk. A szívünket, a lelkünket ki fogjuk tenni a pályára. Már az első meccsen meg kell halnunk, és biztos vagyok benne, hogy fel fogjuk szedni a parkettát, ez a minimum önmagunktól”

Személyes feladatáról annyit árult el, hogy neki kell figyelnie arra, hogy minden támadásban ott legyen az ész és a türelem, ha kell, a tempó is.

„Nem szabad, hogy ez a hatalmas lelkesedés és az adrenalin átcsapjon. Nehogy nyögés legyen a nagy akarás vége. Nem egyszerű feladat, ahogy az Eb-n sem volt az. Az Eb-n is az életünkért küzdöttünk az oroszok elleni első meccsen – a létünket ki is harcoltuk, pedig voltunk hátrányban -, utána jöttek a bravúrok. A macedónok elleni meccs egy nagy mix, mert kicsit kötelező, de mivel ekkora a tét, kicsit bravúr is. Az Eb-n a kötelező volt nehezebb, a bravúr egyszerűbb, mert felszabadultak voltunk. Ha nyerünk, olyan lelki nyugalom lehet úrrá rajtunk, olyan önbizalmat szerezhetünk, hogy még kettőt is nyerhetünk. Másra most nem is szeretnék gondolni, mert csak önmagam tudom ismételni, ezért a győzelemért meg kell halnunk.”

A macedónoknak egy extra tudású játékosuk van, az Atletico balkezes átlövője, Kiril Lazarov, aki képes belehajtani a győzelembe a társait. Császár ígéri, mindenkinek megvan és meglesz a részfeladata mind Lazarov kikapcsolásában, mind a társak hatástalanításában.

„Egyedül nem lehet meccset nyerni. Lazarov sem fog. Még akkor sem, ha netán tíz gólt lő. Nem tudni egyelőre, mi lesz a döntő, kik lesznek a nyerő emberek, csak egy biztos: a jó oldalon akarunk állni” – összegzett.

A válogatott megválasztotta Ilyés Ferenc átmeneti utódát: Fazekas Nándor kapus lesz a csapatkapitány, a helyettese pedig a szegedi beálló, Zubai Szabolcs.

Itt a végleges keret

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a kedd délutáni edzés után jelezte, ki lesz a kimaradó, választása arra a Nagy Kornélra esett, aki Dunkerque-ből hétfőn este csatlakozott a kerethez. Az elutazás előtti utolsó tréningre kilátogatott a szombaton bokatörést szenvedett Ilyés Ferenc, aki arra kérte társait, hogy minden tudásukat beleadva harcoljanak a csapatért és a nemzetért. A 18 utazó közül a pénteki rajtig 16 játékos nevezhető, és a torna alatt két cserére van lehetőség.

A magyar férfi válogatott utazó kerete:
kapusok:
Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
jobbszélsők:
Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
jobbátlövők:
Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (SG Flensburg-Handewitt)
irányítók:
Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
beállósok:
Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők:
Katzirz Dávid (Csurgó), Perez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők:
Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

A göteborgi olimpiai selejtező programja:
péntek:
14:45 ó: MAGYARORSZÁG-Macedónia
17 ó: Svédország-Brazília
szombat:
13:45 ó: MAGYARORSZÁG-Brazília
16 ó: Macedónia-Svédország
vasárnap:
14:45 ó: Brazília-Macedónia
17 ó: MAGYARORSZÁG-Svédország

Az olimpiai selejtezőtorna első két helyezettje vehet részt a londoni játékokon.