Mivel vertük meg a macedónokat?

2012.04.07. 09:04
A férfi kézilabda-válogatott megnyerte az első, és talán legfontosabb meccsét az olimpiai selejtezőn. Elemzés.

A kézilabdaedzők mindig nagy alapossággal nézik meg a meccsek utáni statisztikákat, Mocsai Lajos kapitány is rögtön elkérte az adatokat a macedónok legyőzése után.

Nagyon érdekes dolgok is voltak benne. Olyan volt az érzetünk, mintha a magyar kapusok teljesítménye jobb lett volna Risztovszkiénál, erre fel a számok azt mutatják: pontosan ugyanolyan, harminc százalékos hatékonysággal hárítottak. 37 lövésből tizenegyet fogtak meg a magyarok, negyven lövésből tizenkettőt a macedón kapus.

Erre mondta Borsos Attila, a szövetség elnökségének tagja, korábbi válogatott játékos, hogy a kritikus helyzetekben volt jó Fazekas és Mikler, és ezzel kétszer akkorát segítettek. Mikler például három labdát fogott, de mindegyik sorsdöntő volt.

A lényeg: mindkét csapat 49 támadást vezethetett, de ebből mi ötvenszer lőttünk kapura, a macedónok negyvenszer. Ebből leszűrhető: a mezőnybeli technikai hibák döntöttek.

Naumcse Mojszovszki például, aki az első félidőben tartotta a macedónokat, a 34. percben lőtte utolsó, hatodik gólját, utána nem sikerült neki, mert többnyire Schuch remekül ütközött vele. Amikor 27-26-nál egyenlítésért támadtak, eladta a labdát. Ha kaput talált, mind a hat labdája bement, volt egy kapufája és egy mellélövése.

Kiril Lazarov nem hibázott, ha a kapus lábához lőtt, ötből viszont csak egy gólt szerzett, ha nem a lábhoz célzott. A kapu bal oldalába tartó lövéseinél ugyanilyen az arány. Öt technikai hibája volt, vagyis öt támadást akasztott meg.

Császárt négyszer blokkolták, ha kaput talált, kétszer nem lett gól belőle. Háromszor lőtt felfelé, mindhárom gól lett. Perezt egyszer blokkolták, volt egy hatalmas kapufája, ötből négy lábhoz tartó bombájából gól lett: tíz lövésből hat gól.

Ha felfelé lőttek, és kaput találtak, egyszer tévedtek a magyar játékosok - Iváncsiknak volt még egy kapufája -, ha a kapus lábához lőttek, akkor kétszer, a tizennégy középmagas lövésből viszont csak öt ment be.

A magyar kapusok gyenge a pontja a jobb láb, az oda tartó lövések a kapuban kötöttek ki. Mind a nyolc. Ez is belefért.

Ennek a győzelemnek akkor van értéke, ha újabb követi a brazilok ellen, szombaton 13.45-től.

Így jöttek a gólok

A magyar gólok: hatosról, szélről 6-6, hetes és lerohanás 1-1, a szaggatottról 10, betörés 4.

A macedón gólok: hatosról 6, szélről 4, szaggatott 8, hetes 3, lerohanás 2, betörés 3.