Murray élete legnagyobb győzelmét aratta

2012.08.05. 18:17 Módosítva: 2012.08.05. 23:49

Négy elveszített Grand Slam-döntő után az olimpián aranyérmet nyert Andy Murray hazai közönség előtt Wimbledonban. A végig nagyon koncentráltan játszó skót sima három szettben, 6:2, 6:1, 6:4-re győzte le Roger Federert, aki nem tudta megismételni az egy hónappal ezelőtti nagyszerű játékát a wimbledoni döntőből.

A skótnak régóta érett már a győzelem a nagy tornákon is, azonban a négy Grand Slam-döntőjéből háromszor is éppen Federer állította meg. Utoljára egy hónappal ezelőtt találkoztak az olimpiai döntőnek is helyet adó wimbledoni centerpályán, de Murray akkor csak egy szettet tudott elvenni a 7. Wimbledonját, 17. Grand Slamjét megnyerő, és a világelsőséget visszaszerző svájcitól.

Murray ezúttal nagyon motiváltan állt ki, a kellő pillanatokban nyomás alatt tudta tartani Federert, míg a svájci az időnként megvillanó nagyszerű pontok mellett túl sokat hibázott, ráadásul a fontos pillanatokban sem tudta odatenni magát. Az egyoldalúan alakuló finálé eseményeit percről percre itt olvashatja vissza>>>

A tornán összességében jó formát mutató Federer játékában az is szerepet játszhatott, hogy pénteken a leghosszabb olimpiai meccsen, már akkor is többször hibázva csak döntő szett 19:17-re tudott nyerni Juan-Martin Del Potro ellen az elődöntőben, míg Murray egy küzdelmes mérkőzésen, de 7:5, 7:5-re győzte le Novak Djokovicsot.

Az első szett elején még mindkét oldalon szép pontokkal indult a mérkőzés, Federernek rögtön voltak is bréklehetőségei, azonban mégis a skót tudta elvenni az adogatását 3:2-nél. Ezen a ponton Federer elveszítette a fonalat, az újabb brék már az első szettet érte Murray-nek.

Egy hónappal ezelőtt Wimbledonban is nyerni tudta az első játszmát a skót, ezúttal azonban Federer nem tudott rákapcsolni a másodikban. Rögtön semmire bukta az adogatását, majd pedig egy kulcsfontosságú játékban nem tudta azonnal visszavenni a szerváját, Murray hat bréklabdát hárítva nyerte a gémet. Egy könnyűnek induló adogatójátékot végül kettős hibával bukott a svájci, aki a szett végére ugyan feljavult, de ez már csak arra volt elég, hogy kilenc elveszített játék után hozza újra az adogatását.

A harmadik szett elején úgy tűnt, hogy Federer valamennyire magára talált, de 2:2-nél megint nem tudta elkerülni a bréket, és még mindig rengeteg rontással játszott. Murray pedig a szorosabb harmadik játszma végén nem adott esélyt a svájcinak a visszatérésre, az olimpiai bajnoki címért adogatva az utolsó két pontot két ásszal nyerte meg, egy pillanatra sem remegett meg.

A skót örömében felmászott a páholyba barátnőjéhez és édesanyjához, akik könnyeikkel küszködve tapsoltak első nagy győzelméhez. Ha nem is Grand Slamet, de a döntőben egy GS-meccsel felérő mérkőzést nyert meg, hiszen az olimpián egyedüliként három nyert szettig folyt a küzdelem, ráadásul a svájci kedvenc borításán, és így a legkülönlegesebb olimpián győzte le Federert a hazai közönség előtt.

Murray az egyéniben szerzett aranyérmét akár egy másikkal is megkoronázhatta volna, vegyes párosban is játszott ugyanis vasárnap Laura Robsonnal az oldalán a Max Mirnyi-Victoria Azarenka kettős ellen a centerpályán alig háromnegyed órával egyéni győzelme után. A britek nagyon bekezdtek, 6:2-re hozták az első szettet, de Azarenkáék egyenlíteni tudtak 6:3-mal a másodikban, majd 10:8-ra behúzták a döntő játszmát is.

A párosban Pekingben Stanislas Wawrinkával együtt aranyérmes Federer megint nem nyert egyéniben olimpiai aranyat, de az ezüstnek is láthatóan örült az eredményhirdetésnél, a döntőt leszámítva pedig jó formában készülhet az idény második felére. Az olimpia után is a svájci marad a világelső, a sorrend csak akkor változott volna, ha Novak Djokovics Federer előtt végez. A szerb ugyanakkor a pekingi bronzérmét sem tudta megvédeni, két szettben kikapott 7:5, 6:4-re Juan-Martin Del Potrótól a bronzmeccsen.

Eredmények:

döntő:
Andy Murray (brit, 3.)-Roger Federer (svájci, 1.) 6:2, 6:1, 6:4

a 3. helyért:
Juan-Martin del Potro (argentin, 8.)-Novak Djokovics (szerb, 2.) 7:5, 6:4

tenisz, férfi egyes, olimpiai bajnok:

Andy Murray (Nagy-Britannia)
2. Roger Federer (Svájc)
3. Juan Martin del Potro (Argentína)