Örökrangadó: Csapatsportok

2012.07.28. 12:07
A legpikánsabb talán Észak-Korea és az USA összecsapása a női fociban, a legforróbb a pakisztáni-indiai gyeplabdameccs lehet. De az igazán kemény pofonok a medencében csattanhatnak, ahol a volt Jugoszlávia egykori államai vehetnek revansot egymáson minden sérelmükért. És azok vannak.

Most ne menjünk bele, hogy ha az amerikaiak a női futball braziljai, akkor kik a brazilok. Ha Japán a női foci Németországa, akkor a németek a hollandok? Észak-Korea a női futball Dél-Koreája? Bonyolult. A lényeg, hogy az amerikaiak jók, az észak-koreaiak nem annyira. És ez a statisztikák szerint is igaz. Mert bár a két ország olimpián először játszik egymással július 31-én, az elmúlt négy világbajnokságon (amiből összesen hat volt eddig) mindig egy csoportba kerültek.

Az USA a két amerikai világbajnokságon 3:0-ra, a legutóbbi, németországi vébén 2:0-ra nyertek. A 2007-es kínai vébén döntetlent játszott a két csapat. És bár az amerikaiak utoljára 1999-ben lettek világbajnokok - a 2003-as, hazai vébét elbukták -, az eddigi négy olimpiai tornán három aranyat és egy ezüstöt nyertek, címvédők. Észak-Korea olimpiára csak egyszer jutott ki, Pekingben, legnagyobb vébésikerük helyszínén már a csoportkörben kiestek.

Férfi strandröplabdában összejöhet egy venezuelai-amerikai meccs, de őszintén, kit érdekel a férfi strandröplabda. Női röplabdában talán összejöhet egy Dél-Korea-Japán, kosárlabdában még ennyi sem.

Kézilabdában viszont az egymással nemrég még háborúzó balkáni országok miatt már több, konfliktusos meccs is lehet. A nőknél Horvátország és Montenegró már a csoportkörben találkozik, a férfiaknál is már a csoportban összekerült Horvátország Szerbiával - és Magyarországgal, és Spanyolországgal és Dániával és Dél-Koreával, csak hogy mindenkinek jó legyen.

És bár a női kézilabda a világ egyik legkeményebb küzdősportja, az igazi pofonok és pöcscsavarások sportja a vízilabda. Itt Szerbia és Montenegró került egy csoportba, az a meccs békésebb lehet még a magyarok elleni meccseiknél is. A másik ágra került horvátokkal már csak a kieséses szakaszban kerülhetnek össze.

A végére a gyeplabdát hagytuk. A hoki itthon nem a legnépszerűbb, vagy ismertebb sport, de mégiscsak itt csaphat össze két, egymással 65 év alatt négy nagy háborút is megvívó, a másikat folyamatosan piszkáló atomhatalom, India és Pakisztán. Hogy ez összejöjjön, mindkét csapatnak elődöntőbe kéne jutnia, amire a két nagy múltú hokinemzet jelenlegi formái alapján kevés az esély. Bár Pakisztán négyszeres bajnok, Indiának meg a bajnoksága mellett egy ezüstje és egy bronza is van, a dicső múlt már múlt. Pakisztán utoljára 1994-ben nyert, India a hetvenes években. Az olimpiákat 1984-ig dominálták. India ötszörös, Pakisztán háromszoros bajnok. A legjobb négy közé Pakisztán került utoljára, 2000-ben.

A legutóbbi, Indiában rendezett vébén India már csak Pakisztánt tudta megverni a csoportban, az elődöntőbe kerülésre egyik csapatnak sem volt semmi esélye.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM