Storcz: A kajaknégyes belenyúlt a rajtba

2012.08.08. 20:25
Vajda Attila hatodik helye elismerést érdemel, a kajakpáros fantasztikusan versenyzett, a női négyes pedig lerajtolta a világot. Storcz Botond szövetségi kapitány értékelte a szerdai olimpiai döntőket.

Vajda nem lett gyengébb kenus

„A középfutamok alapján látszott, hogy nagyon jól felkészültek Vajda Attila ellenfelei C-1 1000 méteren. Előzetesen azt gondoltam, hogy dobogóra állhat, de a többiek most jobbak voltak” – értékelte Vajda Attila teljesítményét Storcz Botond. A szövetségi kapitány szerint az olimpia után érdemes lesz Attilának végiggondolnia, hogy volt-e olyan, amit esetleg másképp kellett volna csinálni a döntőben, vagy a felkészülés során.

„Egy olimpiai hatodik hely mindenképpen elismerést érdemel. Attól, hogy most leelőzték néhányan, Attila nem lesz gyengébb kenus, ugyanaz a fantasztikus sportember, akit négy éve, vagy éppen a tavalyi szegedi világbajnokság után egy egész ország ünnepelt. Egy éremesélyes sportolóból hatodik lett. Ez maga a verseny, ilyen az olimpia” – mondta Storcz Botond.

Dombiék teher nélkül mehettek

A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpárostól előzetesen dobogós helyezést várt a háromszoros olimpiai bajnok, de titkon remélte, hogy az arany is meglehet.

„A dobogó volt a reális cél, de azért az árulkodó volt, ahogy a zágrábi Európa-bajnokságon eljátszadozott a magyar egység a többiekkel. Ekkor tudatosodott bennem, hogy az olimpiai bajnoki cím sem elérhetetlen. Szándékosan fogtam magam vissza, nem szerettem volna terhet rakni a fiúk vállára azzal, hogy aranyesélyesnek kiáltom ki őket.”

Storcz Botond szerint a siker egyik titka, hogy Szilárdi Katalin tanítványai tavaly óta erre az egy számra koncentrálnak. „Egymásra találtak, összeálltak és tavaly óta semmi mással nem foglalkoznak: csak magukra és az 1000 párosra koncentrálnak. Már tavaly bronzérmet nyertek az Európa-bajnokságon, utána Szegeden megszerezték az olimpiai kvótát, most tavasszal megnyerték a hazai válogatót, majd jött a sikeres Eb és az olimpia. A maximumot hozták ki magukból, okosan versenyeztek, senki nem tudta megzavarni őket” – mesélt az olimpia bajnok páros titkáról Storcz Botond.

Az utóbbi években nemzetközi szinten rengeteget fejlődött a férfi kajak szakág, és egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a magyar kajakosok nem tudják tartani a lépést a külföldi vetélytársakkal.

„Az, hogy a férfi kajakosok aranyérmet szereztek, mindenféleképpen hatalmas siker. Ezek után nem lehet azt mondani, hogy komoly, nagy, javíthatatlan problémák lennének a szakággal. Ráadásul még vannak tartalékaink, nagyon bízom a négyesben is csütörtökön.”

A női négyes belenyúlt a rajtba

A női négyes - Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina - összeállításával kapcsolatban sokan támadták a szövetségi kapitányt a válogatók után. Úgy tűnik, nem volt igazuk.

„Túl nagy jelentőséget tulajdonítottak egyesek a zágrábi Európa-bajnokság bronzérmének. Hiába mondtam én is és a lányok is, hogy egy-két nappal a válogató után még nem állt össze az egység, miközben a nagy ellenfelek akkor már kész csapattal versenyeztek” – mondta a kapitány, aki saját bevallása szerint két héttel ezelőtt érezte először, hogy felkészültek a lányok és meg tudják nyerni az olimpiát.

14
Fotó: Huszti István

Storcz Botond szerint, ha személyekre lebontjuk a magyar és a német egységet, akkor jobb a mi hajónk. A döntő előtt biztos volt benne, hogy ha a rajt jól sikerül, akkor már nem kerülhet bajba a Csipes Ferenc által felkészített csapat.

„Korábban nem rajtoltak jól a lányok, úgyhogy ezen sokat kellett dolgozni. Most az előfutamban és a döntőben is hibátlanul belenyúltak a rajtba. A táv közepénél jó pozícióban voltak, és vannak annyira jó kajakosok, hogy onnan már nem kaphatnak ki.”

„A férfi kajakosok csütörtökön újabb meglepetést okozhatnak, a nőknél pedig bombaerősek vagyunk mindkét számban. Nem szeretnék elkiabálni semmit, legyen elég annyi, hogy nagyon várom a holnapi folytatást” – mondta Storcz Botond.