Storcz: Az indulatokban anyagi ok is van

2012.06.28. 13:43

Storcz Botond kajak-kenu-kapitány a Reggeli Start című műsorban válaszolt a válogatott összeállítását kritizáló versenyzőknek. Kedden az olimpiára nem beválogatott férfi négyes kérte új válogató kiírását, korábban Paksy Tímea kritizálta a kapitányt, amiért eredményeit nem tartotta elégnek ahhoz, hogy beüljön a női négyesbe.

„A kapitány felelőssége összeállítani a csapatot, ez egyértelműen benne van a vonatkozó három oldalas kiírásban, és mindenki írástudó a sportágunkban. Engem nem érdekel, hogy a vezetőségben melyik klubnak milyen érdeke, képviselete van. Egyébként nem is próbálkozott senki ilyesfajta kéréssel, nyomásgyakorlással. Az indulatokban persze ott van az is, hogy a versenyzők számára nagy az anyagi tét: sikeres olimpiával meg lehet alapozni egy életet. Tavaly október óta lehetett tudni, mikor lesznek válogatók, nem fér már bele kívánságműsor alapján ilyen-olyan pótversenyek, szétlövések megtartása. A kapkodás innentől London rovására menne. A szaporodó nyíltszíni kritikák okait a versenyzőkben kell keresni. Korábban az nem volt nálunk jellemző, hogy valaki nem fogadja el a vereséget, ezen nincs mit ragozni. A férfi kajaknégyesnél is volt válogató, én meg eldöntöttem a sorsukat, ahogy ez le van írva. Kívülről úgy festhet, mindenki támadja a döntésemet, pedig ez korántsem igaz. A négyes Eb-5. helyéhez annyit: tisztában kell lenni az eredményelvárással is. A teljes férfi szakágtól egy érmet várok. A Gyulay-féle generáció, meg utána a mi aranynégyesünk torzítja a képet, ma nem automatizmus a négyes érme. Nem értem az Eb-re ki sem jutott négyes fizetési felajánlásait, mint ahogy azt sem, miért kell nekem magyarázkodni” - nyilatkozta Storcz.

„Paksy Tímeát inkább sajnálom, mint a férfi négyest, ő már korábban kétszer lemaradt az olimpiáról, megjegyzem: nem nálam. Most is hajszálon múlott a bekerülése, hisz kétszer lett második 200 egyesben Janics mögött, nagyon nehéz dolga volt. Az 500-as női kajaknégyes összeállításánál pedig úgy gondolom: alkalmasabb nála a helyette ott ülő négy versenyző. Fazekas Kriszta a négyes negyedik beülőjében szakmailag alkalmasabb, egyszerűen alkati okokból. Focipéldával: egy csatárt nem biztos, hogy jól lehetne a kapuban alkalmazni” - tért ki a szövetségnek nyílt levelet író kajakosnő panaszaira.

A londoni elvárásokról jelezte: „Nincs kötelező aranyszerzési teher senkin, de női kajakban mind a négy számban esélyesek vagyunk, és ugyanez vonatkozik a kenus Vajda Attilára is. A mostani Eb eredményei alapján nem akarok pluszterhet tenni a versenyzőkre."

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges gyengébb kajak-kenu olimpiai szereplés esetén számít-e arra, hogy vitatott döntéseit a fejéhez vágják, Storcz Botond így válaszolt: „szerintem nyilvánvalóan erre megy ki az egész. Akár a székemre is, biztosan ez is benne van. Könnyű az ellendrukkerkedés, én viszont azt kérném: hagyják a kiválasztottakat nyugodtan készülni az olimpiára.”