Tavaly kizárták Risztovot 10 km-en

2012.08.09. 15:34
A 10 km-es hosszútávúszásban olimpiai aranyat szerző Risztov Évát a tavalyi vb-n kizárták a számból.

A 2011-es sanghaji vizes világbajnokság nyíltvízi versenyén kizárták Risztov Évát abból a számból, amin csütörtök délután olimpiai aranyérmet nyert. A magyar úszónőnek hivatalosan szabálytalankodás miatt mutatták fel akkor a diszkvalifikálást jelző piros zászlót valamivel a féltáv után, így nem végezhetett a legjobb tíz között, ami pedig automatikus kvótát jelentett volna a londoni olimpiára.

A versenyen két és fél kilométernél a 2-3. helyen úszott az 56 fős mezőnyben, 5 kilométernél is kedvező volt a helyzete, hiszen a 3-5. helyen haladt, amikor az ecuadori versenybíró jelzésére kizárták.

„A mellettem úszó ausztrál Melissa Gorman, miután sárga zászlós figyelmeztetést kapott, eljátszotta, hogy visszahúztam, holott ő volt az, aki előtte többször is fejbe vert. Én olimpiai kvótáért jöttem ide, sőt titokban az éremben is bíztam, egy évi munkámat tették most igazságtalanul tönkre. Remélem, a jövő héten, a medencés versenyen több szerencsém lesz, és 1500 méteren tudok valami nagyot alkotni”  – nyilatkozta az eset után Risztov a Magyar Rádiónak.

A 2011-es versenyt az a brit Keri-Anne Payne nyerte, aki a mostani olimpiai számon negyedik helyen végzett. Risztov Évát most egyszer sem figyelmeztették a 10 km során, a mögötte végzett amerikait egyszer figyelmeztették.