Cseleznek, mint Neymar, pedig nem látnak

2012.09.09. 08:49

Nem látják a labdát, de úgy cseleznek, mint Neymar és olyan rúgótechnikájuk van, mint Beckhamnek, a vak futballisták hihetetlen dolgokat tudnak a labdával, a paralimpián is ott vannak. Szurkolni csak halkan szabad nekik.

A csendnek azért van jelentősége, hogy a játékosok füllel követni tudják a csörgővel ellátott futball-labdát, vagy hallják a csapathoz tartozó segítők irányítását. A hallásnál is többet ér azonban a labdaérzék, ha megszerezték, szinte szó szerint ragad a vak focisták lábához a labda. A nagyjából az ötfős futsal szabályait követő játékban egyértelműen a cselgépek döntik el a mérkőzéseket. A legjobbak három-négy betömörülő játékoson is átfűzik magukat, utána pedig jöhetnek a gyilkos felső sarkos bombák a kiskapuba.

Hogy a játékosokat segítsék a tájékozódásban, a hagyományos kispályánál is kisebb a játéktér, és a két szélén palánkokat helyeztek el, amelyekbe olykor bele is kapaszkodnak, hogy felvegyék a pozíciót.  Nincs bedobás vagy rúgás, a palánkról visszapattanó labda is megjátszható. A játékteret három harmadra osztották fel azért, hogy a pálya szélén álló segítők bekiabálhassák, a támadó, a középső vagy a védekező harmadban folyik éppen a játék. Ezzel is a tájékozodást könnyítik meg.

A csapatokban teljesen vakok és látáscsökkentek játszanak, hogy egyenlők legyenek az esélyek, a kapus kivételével mindannyian szemkötőt viselnek. A kapusok látók is lehetnek, ha több mint öt éve nem voltak a regisztrálva a FIFA-nal.

A csapatokban születésük óta vakok, és időközben látásukat veszített sportolók is szerepelnek, más-más módon tanulják meg a játékot, de aki tud futballozni, hamar rá tud érezni. Korábban David Beckham is részt vett az angol csapat egyik edzésén, és ugyan a szemkötőt nem viselte végig, de vakon ő is betalált büntetőből.

A paralimpián 2004 óta szerepel a vakfutball, itt is a hagyományos futballban is domináló országok a legjobbak. A mostani paralimpián a játékot kifejlesztő Spanyolországot verte Franciország az elődöntőben 0-2-re (ez látható a videós összefoglalóban), a másik ágon Brazília Argentínát győzte le büntetővel 1-0-ra. A döntőben némi szerencsével Brazília győzött 2-0-ra. A vezetést Da Silva egy büntetővel szerezte meg, míg a végeredmény Baron öngóljával alakult ki.