Birkózás: győzelemmel kezdtek a magyarok az olimpiai selejtezőn

2012.05.06. 14:55

A 96 kilós Kiss Balázs, a 48 kilós Dénes Mercédesz és az 55 kg-os Barka Emese egyaránt győzelemmel kezdett vasárnap a birkózók Helsinkiben zajló utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek zárónapján egy kötöttfogású és három női súlycsoportban van magyar induló.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a 2009-ben világbajnok kötöttfogású magyar versenyző az amerikai Justin Ruizt múlta felül két menetben a legjobb 16 között. Neki még két meccset kell nyernie az ötkarikás kvótához, ugyanis a finnországi eseményen csak a döntőbe jutással váltható meg a londoni repülőjegy. A negyeddöntőben a két éve junior vb-n ezüstérmes román Alin Alexuc-Ciurariu vár Kissre.

Dénesnek és Barkának már a nyolcaddöntőbe jutásért szőnyegre kellett lépnie. Előbbinek a svéd Victoria Jeppsson, utóbbinak a perui Jenny Mallqui nem okozott gondot, mindketten két menetben verték ellenfelüket. Mindkettőjüknek még három meccset kell nyerniük az ötkarikás kvótához. Barka a nyolcaddöntőben az üzbég Lilija Sakirovával, Dénes pedig azzal az ötszörös Eb-ezüstérmes román Estera Dobréval találkozik, akitől a szófiai kvalifikációs versenyen kikapott.

A sorsolás következtében Godó Kitti (72) később kezdi meg a küzdelmet, neki - Kisshez hasonlóan - három összecsapáson kell győznie a Londonba vezető úton.

A magyar birkózósportnak eddig hét kvótája van: a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55), Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74) és Deák Bárdos Mihály (120), a szabadfogásúaknál Hatos Gábor (74) és Ligeti Dániel (120), míg a nőknél Sastin Marianna (63) biztosította részvételét az olimpiára.

A birkózóknak a helsinki verseny az utolsó lehetőség a kvóta megszerzésére.