Nem igaz, hogy a magyar lány a világelső

2013.01.09. 01:00

A Magyar Golf Szövetség szerint Rózsa Csilla sikereitől visszhangzik a sportág, a 16 éves magyar lány vezeti a juniorok világranglistáját. De ez nem teljesen igaz.

„Jól kezdődik az újesztendő a magyar golfban. A magyar játékos, aki az Év Junior Golfozója 2012 díj győztese, tavaly év végén második lett a World Junior Golf Series amerikai állomásán, feltéve ezzel a koronát egész éves teljesítményére. Rózsa így első helyen végzett a juniorok világranglistáján (World Junior Golf Ranking), továbbá elnyert egy egyhónapos golfösztöndíjat a világhírű edző, Tom Burnett akadémiájára, a floridai Jacksonville-be" - írta közleményében a szövetség. Maga a versenyző azt nyilatkozta: „Elégedett lehetek, hiszen a junior világranglista élén állok, ráadásul a “World Junior Golf Series Player of the Year titulust is elnyertem, azaz én lettem az év játékosa a sorozaton".

A hírt szinte az egész magyar sajtó, többek között az Index is átvette, golfkörökből származó információink szerint azonban ez nem igaz, mivel a sportágban a junioroknál nincs objektív világranglista, mert a korosztály versenytérképe annyira szerteágazó, hogy szinte lehetetlen ilyet létrehozni. Elsősorban az Egyesült Államokban vannak minőségi junior versenysorozatok, ezeknek megvan a saját ranglistájuk. Ezek a tourok anyagi és promóciós érdekből magukhoz kötik játékosaikat, így a különböző sorozatok versenyzői ritkán játszanak egymás ellen.

Nem a lista, az eredmény a fontos

„Ne vitassuk el az eredményeit, nagy teljesítmény, amit elért. Hogy egy ranglistán hogyan számítják a pontokat, azt sok tényző befolyásolja. Attól függetlenül, hogy ez csak ezé a szervezeté, Csilla vezeti a ranglistát" - mondta Ádám Lilla, a Magyar Golf Szövetség főtitkára.

A World Junior Golf Series is egy ilyen sorozat, azzal a különbséggel, hogy - irreális súlyozással, és közel sem teljes mértékben - megpróbálja a többi sorozat versenyeit is beleszámolni a ranglistájába. A junior éljátékosok ráadásul gyakran versenyeznek a felnőttek között, ezek az eredmények nem kerülnek fel a juniorranglistákra.

Rózsa Csilla egész évben jól teljesített a mindössze négyversenyes, és nem kiemelkedő fontosságú WJGS-sorozatban, megérdemelten lett a tour legjobb lány játékosa, és ennek a sorozatnak a ranglistáját vezeti, ami a szervezet önpromóciójának része. Viszont az egyetlen objektív értékmérő ranglista a felnőtteké, amin szépen előrelépett, és az év végére bekerült a 300-ba.

A szakértők szerint a magyar golfozó az 1997-es lány korosztály elitjébe tartozik (a junior lányok közül messze kiemelkedik a nála négy hónappal fiatalabb Lydia Ko, aki vezeti a felnőtt világranglistát). Csillának jó éve volt, egyenletesen fejlődik, nincs messze korosztályának nemzetközi élvonalától, de egyszerűen más versenyeken játszik, mint a világ legjobb juniorjai.

Rózsa mindössze öt éve golfozik, olyan tornákon játszik, melyek környékére sem jutott még magyar versenyző. Kortársaival szemben 2-3 év, több százezer elütött labda a hátránya, de van esélye, hogy a legjobbak közé kerüljön, ami kiemelkedő eredmény ahhoz képest, hogy Magyarországon - ahogy a hozzáértők mondják - a golf gyakorlatilag nem létezik.