A NOB-elnök is fejet hajtott Gyurta előtt

2013.01.14. 15:21

A Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnöke, dr. Kamuti Jenő már korábban beterjesztette a testületnek, hogy az olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel gesztusát ismerjék el. Ugyan ilyen jelleggel nem szoktak díjat adni, de a szervezetet meghatotta a kiállás, ezért az Gyurtát is díjazzák. A Londonban világcsúccsal győztes sportoló egy általa külön készített érmet vitt Oslóba halott barátja tiszteletére, ott pedig norvégul szólalt fel. (Négyezren, felállva tapsolták.)

„Korábban is kaptak aktív magyar sportolók, elég csak a 2008-as olimpián is győztes vízilabdázót, Biros Pétert említenem, vagy az ugyanakkor bronzérmes Kozmann Györgyöt. Biros betegen is vállalta az olimpiát, csak utána műtötték meg, Kozmann pedig Kolonics György tragikus halála után is felkészült egy új párral, és végül bronzérmet nyert” – sorolta az Indexnek Kamuti Jenő.

„De említhetném 1994-ből az olimpiai bajnok öttusázó Mizsér Attilát, aki csak azért, hogy segítsen egyik társának, elveszítette a cipőjét a sárban, úgy ért célba, zokniban a négyezres terepfutáson. A két asztaliteniszező: Németh Károly, Bátorfi Csilla egy csusza bemondásáért részesült a díjban, Dani esete viszont egész más. Ilyen őszinte, belülről jövő, becsületes sportolói tettet rég láthattunk. Így ő nem a klasszikus példája egy verseny közbeni jó cselekedetnek – amiért ezt a díjat életre hívták -, de mégiscsak sokkal, sokkal több annál. Gyurta a tisztességnek, a romlatlanságnak a szimbóluma. Abszolút tudok vele azonosulni, amikor arról beszélt, elképzelni sem tudja, mit érezhetett a család a halálhír hallatán, és ez a legkevesebb, amit tehetett értük” – mutatott rá a díjban még 1977-ben részesülő Kamuti, aki fegyverét adta kölcsön, amikor nagy riválisának elromlott.

Kifejtette, az ilyen spontán sportolói magatartás – nem aludt rá egyet, már a dobogón is felfelé mutatott, ösztönből jött minden mozdulata, mondata -, jobbá teheti az üzletiesedő sportot is.

„Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni Daniról, mert olyanra nem is emlékszem, hogy egy ország osztatlan szimpátiáját tudta volna kivívni egy nemes gesztussal egy magyar sportoló. Dani nemcsak itthon, hanem Norvégiában is példakép, és nagyon jó úton halad, hogy az egész világon az legyen” – folytatta Kamuti.

Erre azért is van meg minden esélye, mert a Fair Play-díjat ötven éve alapították, és a párizsi gálán fogja átvenni áprilisban elismerését.

„Jacques Rogge NOB-elnök közbenjárására ezt a díjat már nemcsak huszonhárom év feletti sportoló kaphatja meg. Nem tudok a fejével gondolkodni, hogy Gyurta közvetlenül hatott rá, vagy csak az általa alapított Ifjúsági Olimpián sportszerűségükkel kitűnő versenyzők. Vagy így, vagy úgy történt, már korábban, az olimpia alatt értesült Gyurta tettéről értesült, és méltatta őt” – jelentette ki az elnöki pozíciót 12 éve betöltő Kamuti, aki a sportszerűség eszméjét a gyerekek felé is terjeszti.

„Van egy mondás, hogy győzni lehajtott fejjel kell. Gyurta azt igazolta, úgy is lehet nyerni, hogy valaki jelzi, drága barátom, gondolok rád. Még ha ott fent is vagy. És ha jól tudom, nemcsak rá, hanem édesanyjára is gondolt a célban, hiszen azt mondta, ő húzta be az utolsó métereken. Ilyen jellem nem születik minden nap, ezrét is nagyon büszkék lehetünk rá” – összegzett Kamuti.