Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A kajak és az úszás 300 millióval startol

2013.02.05. 20:22

A kajak-kenu és az úszás kapja a legnagyobb összegű sportszakmai támogatást a Magyar Olimpiai Bizottságtól.

A MOB kedden hozta nyilvánosságra honlapján a megítélt összegeket. A két sikersportág közül a kajak-kenu 303 millió, az úszás pedig 302,3 millió forinthoz jut. A harmadik helyen a vívás áll 194,9 millióval.

A társaságiadó-kedvezményben (tao) érintett öt látványsportág közül a vízilabda 125,85 millióra, a kézilabda 77,75 millióra, a jégkorong 14,1 millióra, a kosárlabda 9,35 millióra számíthat, míg a futball nem kap pénzt.

A MOB-támogatás mellett 14 sportág a kormánytól is számíthat egy-egy milliárd forintra. Az atlétika, birkózás, dzsúdó, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vívás, korcsolya, a kerékpár, a röplabda és az asztalitenisz áprilisban kaphatja meg a plusztámogatást.

A legkevesebb támogatás a BMX-nek, a gyeplabdának és a lovaglásnak jár.

Érdekes, hogy az olimpiai műsorba most bekerülő rögbi csapatsportágként ugyanúgy hárommillió forintból gazdálkodhat, mint a szánkó, amelyben egyelőre egyetlen versenyző, Pulai Imre próbálkozik kijutni az olimpiára.

A támogatás összértéke 2,446 milliárd forint.

Az olimpiai műsorból könnyen kimaradható öttusa a sportszakmai támogatáson felül 15 milliót lótartásra és lóvásárlásra is kap. A nem olimpiai sportágak 140 millióból gazdálkodhatnak, a küzdősportok világjátékára 20 milliót szántak.

A MOB 475 millió forintból működteti önmagát.