Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A birkózók elnöke belebukott az olimpiába

2013.02.16. 11:51

Lemondott Raphael Martinetti, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke - tudatta a sportág hazai szövetsége az MTI-vel.

A svájci sportdiplomata a thaiföldi Phuket szigetén zajló elnökségi ülésen vált meg tisztétől, egyenes következményeként annak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága törlésre javasolta a birkózást a 2020-as játékok műsorából.

A magyar szövetség úgy tudja, hogy amikor a résztvevők, elsősorban az oroszok, felvetették Martinetti felelősségét, ő bizalmi szavazást kért, amelyet 11:10-re elvesztett. Ekkor felkérte Matteo Pellicone elnökhelyettest az ügyek vitelére, és elhagyta a termet.

Martinetti a FILA-ülésen már pénteken éles vádakkal volt kénytelen szembesülni, bírálói legfőképpen azért okolták, mert - bár az elnöknek tisztában kellett lennie a helyzettel, hiszen megvoltak a kellő információi - nem figyelmeztette vezetőtársait a sportág olimpiai programból való száműzésének veszélyére, így többeket is váratlanul ért a NOB-testület határozata.

A végrehajtó bizottság keddi határozatában javasolta a birkózás levételét a 2020-as olimpiai műsorról, de már májusban, Szentpéterváron állást foglalhat úgy, hogy az új jelentkezők egyike helyett visszaveszi a sportágat az olimpiai programba. A végső döntést a NOB teljes közgyűlése hozza meg szeptemberben, Buenos Airesben.

Kérdés, hogy mennyire hatékonyan tud lobbizni a sportág bennmaradása mellett a birkózás nemzetközi vezérkara, amely a lehető legjobb prezentációval akar érvelni a NOB vb következő, májusi ülésén. A tanácskozáson a végrehajtó bizottság arról határoz, hogy a birkózás, illetve a jelentkező sportágak - a vusu, a kínai harcművészet sportos változata, továbbá a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - közül melyiket javasolja beemelésre a programba.