András, Andor
-3 °C
3 °C

Rogge tudja, a birkózók küzdeni fognak az olimpiai helyért

2013.02.13. 17:25 Módosítva: 2013.02.13. 19:55

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem lepődött meg azon, hogy világszerte felháborodással fogadták a szervezet végrehajtó bizottságának keddi döntését, mely szerint a birkózás 2020-tól lekerül az olimpia műsoráról. „Számítottunk a heves reakciókra, s tudtuk, hogy kritizálni fogják a határozatot, bármelyik sportágat is választjuk" - mondta a belga sportvezető szerdán Lausanne-ban.

Rogge hozzátette, már felvette a kapcsolatot Raphael Martinettivel, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnökével, akivel rövidesen egyeztetni fog. „Megegyeztünk, hogy az első lehetséges alkalommal találkozunk és tárgyalni fogunk" - nyilatkozta a NOB elnöke, és jelezte, véleménye szerint a FILA jól reagált a sportágát érintő kedvezőtlen hírekre. Rogge szerint a nemzetközi szövetség mindent meg fog tenni, hogy a birkózás végül mégis visszakerüljön a 2020-as nyári játékok programjába.

Mi az a vusu?

Hét sportág szövetsége utazik el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központjába, hogy pályázzanak a birkózás megüresedett helyére. Ezek közül néhánynak már volt hasonló próbálkozása, van viszont olyan sportág is, ami először kerül a NOB elé.

A hét új pályázó között két küzdősport kapott helyet. A karatéban ütésért, rúgásért, gáncsolásért és söprésért lehet pontot kapni. Leginkább a franciák, németek, törökök és az olaszok örülnének ennek a sportágnak, ami az egyik leglátványosabb küzdősport.
A vusu, ismertebb nevén Kung Fu, két ágazata közül csak a formai, bemutató része van versenyben az olimpiai részvételért. Pontozása a korcsolyához hasonlítható. 10 pontról indul a versenyző, ami minden hiba után csökken. A legtöbb bajnokot az ázsiai kontinens adja, azonban Európában is egyre elterjedtebb, főleg Franciaországban, Oroszországban és Olaszországban.

A labdajátékok két indulója közül az egyik a softball. Ez gyakorlatilag a baseball fedett pályás változata, kizárólag nőknek. A sportág korábban már szerepelt az olimpián, azonban 2012-ben kivették a programból. 2008-ban Pekingben a japánok nyertek Amerika és Ausztrália előtt. Kolumbia, Kína és Dél-Korea valószínűleg nem bánná, ha a rollerezésért is érem járna a 2020-as olimpián. Gyors, izgalmas és nem lehet megjósolni, ki lesz a győztes, ami sokak szerint új dimenziókat nyitna meg a 21.századi játékokon.

A wakeboard szintén azok között a sportágak között kapott helyet, amik ott lehetnek a következő játékokon. A versenyzőknek minden lehetséges variációt és trükköt be kell mutatniuk és a  zsűri (szubjektív) döntésén múlik az eredmény. Németország, Amerika, Ausztrália sportolói is éremesélyesek lehetnének.

A squash rendkívül gyors játék, melyben a győztesnek 11 pontig kell eljutnia, azonban a ping-ponghoz hasonlóan két tiszta ponttal kell nyernie. Egyiptomnak öt játékosa van a világ legjobb 10 fallabdázója között.

A hetedik sportág a falmászás, ahol a cél, hogy a versenyző minél magasabbra jusson fel. Mellette szól, hogy a sportolók dinamikus mozgása miatt izgalmas versenyekre lehet számítani.

A NOB végrehajtó bizottsága május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a birkózást, ugyanis három hónap múlva a megüresedett helyre a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - és a birkózás közül választ majd egyet.

A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz. Akkor dől el az is, hogy mely város rendezheti majd a hét év múlva esedékes nyári játékokat.