Orbánon kérik számon az elmaradt támogatást a szervátültetett sportolók

2013.02.26. 14:22

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idei évre sem kapott támogatást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékos tagozatától, ezért a magyar szervátültetett válogatott nem tud kiutazni a szervátültetettek idei világjátékára - közölték abban a nyílt levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek írt a szövetség elnöke.

„Magyarország legeredményesebb fogyatékos sportolóiból álló válogatott csapat nevezési és útiköltsége a 2013. évben megrendezendő szervátültetettek világjátékára nem szerepel a MOB által a Fogyatékos Tagozat számára biztosított támogatások között, mint ahogy az eredményességi jutalmazás sem" - írja az MTI-hez kedden eljuttatott levelében Székely György, a szervátültetett szövetség elnöke.

A nyílt levelben az elnök emlékeztet arra: a tavalyi évben a MOB fogyatékos tagozatának elnöke, Deutsch Tamás már elvette az Európa Játékokra szánt összeget a szövetségtől, így a csapat akkor sem tudott kiutazni a sporteseményre.

A miniszterelnöktől válaszokat vár a szövetség arra, mi az oka annak, hogy a szervátültetett sportolók kevesebbet érnek, mint a paralimpikonok, miközben a transzplantáltak nemzetközi szövetségét elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), és tagja a Nemzetközi Doppingellenes Szövetségnek (WADA) is. Továbbá arra is választ várnak, miért fosztják meg őket attól, hogy részt vegyenek a világjátékokon, ahol 1999 óta Magyarország az első öt ország között végzett.

„Éppen ezért nem hittük, hogy sikeres sportolóktól pénzt vesznek el, s ezzel megfosztják őket attól, hogy további elismerést hozzanak az országnak" - fogalmaz Orbán Viktornak írt nyílt levelében Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.