Oscar Pistorius indulna az atlétikai vb-n

2013.03.29. 12:38

Egy nappal azután, hogy a pretoriai bíróság enyhített a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius szabadlábra helyezésének feltételein, ügynöke kijelentette, a 26 éves atléta indulna a moszkvai vb-n. „Ha teljesíti a szintet, akkor ott lehet az orosz fővárosban” – mondta Peet van Zyl az AP hírügynökségnek.

A vb-t szervező Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy reagált a hírre, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, így amíg nem bizonyított a bűnössége, korlátozás nélkül részt vehet a szervezet versenyein.

Vannak azonban olyan versenyszervezők, akik nem szívesen látják az olimpiák történetének első duplán amputált lábú futóját. A Manchester City Games rendezői már közölték, nem küldenek meghívót a dél-afrikainak, míg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság húsvét után dönt, ad-e versenyengedélyt Pistoriusnak.

Az atléta szabadon bocsátásának több feltétele is van, így a sportoló abban az esetben távozhat külföldre, ha előtte pontos útvonaltervet ad a hatóságoknak.

A pretoriai bíróság február 22-én döntött úgy, hogy a londoni olimpikon egymillió randos óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, júniusban áll majd bíróság elé barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásáért. Állítása szerint véletlenül lőtte meg többször élettársát, mert a 29 éves nőt besurranó betörőnek hitte.