A doppingolással vádolt Fazekas beperelt egy kanadai étrend-kiegészítő céget

2013.04.07. 18:33

Kártérítési keresetet nyújtott be az étrend-kiegészítőket forgalmazó kanadai MVP Biotech ellen Fazekas Róbert diszkoszvető, azt állítva, hogy a cég eltitkolta egyik készítményének anabolikus szteroid-tartalmát, és őt emiatt tiltották el a londoni olimpiai részvételtől - közölte a The Buffalo News című amerikai napilap.

Fazekas Róbert keresetéhez csatlakozott edzője, Annus Adrián is. A magyar sportolók az Egyesült Államokban kezdeményeztek jogi eljárást a cég ellen, mert noha annak központja Kanadában, a Quebec tartománybeli Kirklandben van, az amerikai címét a New York állambeli Niagara Fallsban jegyezték be.

Fazekas jogi képviselője, Magyar Kálmán torontói ügyvéd a lapnak azt mondta: a 37 éves sportoló aranyérmet nyerhetett volna a londoni játékokon, ha teszteredménye két héttel a rajt előtt nem lett volna pozitív a tiltott szerek közé tartozó stanozolol miatt - Fazekast felfüggesztették, nem vehetett részt az olimpián. (A két magyart a buffalói Phillips Lytle ügyvédi iroda nevében Minryu Kim ügyvéd is képviseli.)

„Azokon az edzéseken, amelyek közvetlenül megelőzték az olimpiát Fazekas nagyobbat dobott, mint a német Robert Harting, aki aranyérmes lett Londonban" - jelentette ki Magyar a The Buffalo Newsnak.

„Bizonyossággal hisszük, hogy emiatt nagy kárt szenvedett. Fazekas sohasem bizonyult pozitívnak a szteroid-vizsgálatokon, amíg nem találkozott az MVP termékeivel" - tette hozzá.

A lap emlékeztet rá, hogy Fazekast a doppingszabályok megsértése miatt megfosztották a 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérmétől, amiért nem adott megfelelő mennyiségű vizeletmintát. Annust ugyanitt a kalapácsvetésben szerzett győzelmétől fosztották meg, mert megállapították, hogy vizeletmintái két különböző személytől származtak.

A diszkoszvető, akit Athén után két évre eltiltottak a versenyzéstől, a 2008-as pekingi olimpián nyolcadik, majd a 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon bronzérmes lett annak ellenére, hogy 2009-ben gerincműtéten esett át.

Annus 2010-ben lett Fazekas edzője. Magyar Kálmán ügyvéd a lapnak elmondta, hogy Fazekas 2012 áprilisában szerezte meg az indulási jogot a londoni olimpiára, egy kaliforniai versenyen, ahol negatív lett a doppingtesztje.

Ezután kezdte el szedni az MVP Biotech Pro Whey elnevezésű protein-táplálék-kiegészítőjét, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bécsi laboratóriumban ezután bukkantak anabolikus szteroidra a  vizeletében. Magyar rámutatott, hogy ez „a lehető legkisebb mennyiség", milliliterenként egy nanogramm volt.

Fazekas mintákat küldött a laboratóriumnak az általa szedett táplálék-kiegészítőkből, beleértve egy felbontott és egy felbontatlan doboz Pro Whey-t is. Magyar Kálmán szerint a vizsgálat mindkét dobozban tiltott szteroidot talált.

A magyar másodfokú doppingbizottság tavaly októberben megállapította, hogy Fazekas nem szándékosan doppingolt, ezért nyolcról hat évre csökkentette az Európa-bajnok és világbajnoki  
ezüstérmes diszkoszvető büntetését.

A kereset azzal vádolja az MPV Biotechet, hogy a Pro Whey összetevői között elmulasztotta feltüntetni a stanozololt. „Ez egy tiltott szer. Ha fel lett volna tüntetve, Fazekas sohasem szedett volna ilyet" - jelentette ki Magyar.

Az MVP Biotech nem reagált a The Buffalo News telefonos megkereséseire.