Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A doppingolással vádolt Fazekas beperelt egy kanadai étrend-kiegészítő céget

2013.04.07. 18:33

Kártérítési keresetet nyújtott be az étrend-kiegészítőket forgalmazó kanadai MVP Biotech ellen Fazekas Róbert diszkoszvető, azt állítva, hogy a cég eltitkolta egyik készítményének anabolikus szteroid-tartalmát, és őt emiatt tiltották el a londoni olimpiai részvételtől - közölte a The Buffalo News című amerikai napilap.

Fazekas Róbert keresetéhez csatlakozott edzője, Annus Adrián is. A magyar sportolók az Egyesült Államokban kezdeményeztek jogi eljárást a cég ellen, mert noha annak központja Kanadában, a Quebec tartománybeli Kirklandben van, az amerikai címét a New York állambeli Niagara Fallsban jegyezték be.

Fazekas jogi képviselője, Magyar Kálmán torontói ügyvéd a lapnak azt mondta: a 37 éves sportoló aranyérmet nyerhetett volna a londoni játékokon, ha teszteredménye két héttel a rajt előtt nem lett volna pozitív a tiltott szerek közé tartozó stanozolol miatt - Fazekast felfüggesztették, nem vehetett részt az olimpián. (A két magyart a buffalói Phillips Lytle ügyvédi iroda nevében Minryu Kim ügyvéd is képviseli.)

„Azokon az edzéseken, amelyek közvetlenül megelőzték az olimpiát Fazekas nagyobbat dobott, mint a német Robert Harting, aki aranyérmes lett Londonban" - jelentette ki Magyar a The Buffalo Newsnak.

„Bizonyossággal hisszük, hogy emiatt nagy kárt szenvedett. Fazekas sohasem bizonyult pozitívnak a szteroid-vizsgálatokon, amíg nem találkozott az MVP termékeivel" - tette hozzá.

A lap emlékeztet rá, hogy Fazekast a doppingszabályok megsértése miatt megfosztották a 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérmétől, amiért nem adott megfelelő mennyiségű vizeletmintát. Annust ugyanitt a kalapácsvetésben szerzett győzelmétől fosztották meg, mert megállapították, hogy vizeletmintái két különböző személytől származtak.

A diszkoszvető, akit Athén után két évre eltiltottak a versenyzéstől, a 2008-as pekingi olimpián nyolcadik, majd a 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon bronzérmes lett annak ellenére, hogy 2009-ben gerincműtéten esett át.

Annus 2010-ben lett Fazekas edzője. Magyar Kálmán ügyvéd a lapnak elmondta, hogy Fazekas 2012 áprilisában szerezte meg az indulási jogot a londoni olimpiára, egy kaliforniai versenyen, ahol negatív lett a doppingtesztje.

Ezután kezdte el szedni az MVP Biotech Pro Whey elnevezésű protein-táplálék-kiegészítőjét, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bécsi laboratóriumban ezután bukkantak anabolikus szteroidra a  vizeletében. Magyar rámutatott, hogy ez „a lehető legkisebb mennyiség", milliliterenként egy nanogramm volt.

Fazekas mintákat küldött a laboratóriumnak az általa szedett táplálék-kiegészítőkből, beleértve egy felbontott és egy felbontatlan doboz Pro Whey-t is. Magyar Kálmán szerint a vizsgálat mindkét dobozban tiltott szteroidot talált.

A magyar másodfokú doppingbizottság tavaly októberben megállapította, hogy Fazekas nem szándékosan doppingolt, ezért nyolcról hat évre csökkentette az Európa-bajnok és világbajnoki  
ezüstérmes diszkoszvető büntetését.

A kereset azzal vádolja az MPV Biotechet, hogy a Pro Whey összetevői között elmulasztotta feltüntetni a stanozololt. „Ez egy tiltott szer. Ha fel lett volna tüntetve, Fazekas sohasem szedett volna ilyet" - jelentette ki Magyar.

Az MVP Biotech nem reagált a The Buffalo News telefonos megkereséseire.