Mikóczy megvette Overdose testvérét is

2013.04.18. 11:53

A magyar csodaló, Overdose testvére is magyar színekben fog futni. Ennek lehetősége azzal teremtődött meg, hogy Overdose tulajdonosa, Mikóczy Zoltán megvásárolta az egyelőre név nélküli lovat. Az üzlet az angliai Newmarketben abban az árverési csarnokban történt, ahol annak idején Overdose-hoz is hozzájutott Mikóczy, írja a PannoniaOverdose.hu. 

Mikóczy a magyar tréningbe kerülő és magyar színekben versenyző lovat - amely több, mint a százszorosába került Overdose-nak - a magas vételár ellenére is csak szerencsével tudta elvinni a leggazdagabb angliai futtatók elől, Maktoum sejkkel, Dubaj uralkodójával és Abdullah herceggel, a szaúdi királyi ház tagjával volt versenyben érte. „Overdose ára 2000 guinea volt, az egyelőre név nélküli csikóé pedig 215 000 guinea, ami átszámítva 80 millió forint".

Versenyben még nem futott lóért nemcsak Magyarországon, de a régiónkban sem fizettek ennyit egy versenyben még nem futott lóért.

„Ez egy olyan árverés volt, ami előtt a lovakat a pályán - ugyan nem versenyben, hanem bemutató jelleggel - megfuttatták. Az árverés két napján kalapács alá kerülő 182 ló közül ő futotta a leggyorsabb finist. Ezt sokan látták, és ha nem fut ilyen jól, talán a töredékéért is meg lehetett volna kapni."

A csikó anyja ugyanaz az Our Poppet, aki Overdose-é, apja pedig az a Royal Applause, aki 1997-ben Európa legjobb sprintere volt. Karrierje során 15 versenyéből kilencet nyert, és kétszer volt helyezve. Egy kivétellel minden versenyét 1000-1200 méteren futotta, akárcsak Overdose.

„Volt négy jelentkező, akik 150 ezer guinea-nél kiszálltak, onnan hárman maradtunk. Abdullah herceg képviselője, Maktoum sejké és én." Mohammed al Maktoum sejk a legnagyobb angliai versenyistálló, a Godolphin tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke, Dubaj uralkodója, családi vagyonát 44 milliárd dollárra becsülik. Abdullah herceg a szaúdi királyi ház tagjaként szintén sokszoros dollármilliárdos, számos kiváló versenylova közül tavaly vonult vissza a 14 versenyéből 14-et nyerő Frankel, akit máris sokan a valaha volt legjobb angol versenylóként emlegetnek.

„Szerencse is kellett. Abdullah herceg ügynöke szállt ki előbb, mivel látta, hogy megy a lóra Maktoum sejk godolphinos ügynöke is. Viszont a dubaji uralkodó ügynökének felhatalmazása csak 200 ezer guinea-ig tartott. Nem gondoltak arra, hogy jön valaki Közép-Európából, és megkeveri a dolgokat. Próbált ugyan a megbízójával - talán személyesen Maktoum sejkkel - kapcsolatba lépni, de nem sikerült elérnie. A ló 200 ezer guinea-nél az övé volt. Mi emeltünk 205-re. Még a saját szakállára ráemelt egyszer 210-re, de a 215-ös emelésünk után föltette a kezét, jelezte, hogy mivel nem tud kapcsolatba lépni a megbízójával, kiszáll.

A ló szindikátusba kerül, ez azonban egy más tulajdonosi kör, mint Overdose-é. „Én menedzselem, Jozef Roszivalhoz kerül tréningbe, és még azonos színekben is fog futni, mint Overdose és a többi lovam. Nagyon bízunk benne, hogy ezzel a vétellel egy újabb magyar ló bizonyíthat Magyarországon kívül is.

„Ennek a lónak nem az a küldetése, hogy Magyarországon, vagy a szűkebb kelet-európai régióban versenyezzen. Ha nem remélnénk, hogy ez a ló folytatni tudja Overdose útját - aminek persze még nem értünk a végére - akkor nem lehetett volna ekkora összeget előteremteni. Nagyon bízunk benne, hogy egy újabb magyar színekben futó ló Overdose-éhoz hasonló eredményességgel lesz képes helyt állni Nyugat-Európa nagyversenyein is. Persze tudjuk, hogy óriási a kockázat és sajnos nem csak a siker van benne a pakliban, hiszen ez lóverseny. Az árverésen találkoztam a tenyésztőivel is, akik Our Poppet, az anyakanca tulajdonosaiként egyszersmind Overdose tenyésztői is. Robinsonék bizony nagyon fogták a fejüket, amikor látták, hogy az arabok mennyiért akarják elvinni, ám végül nagyon örültek, hogy ez a lovuk is hozzám került.

„Ez egy kész, kétéves versenyló. Ki kell majd pihennie az utazást, és vélhetően júniusban vagy júliusban indulhat először versenyben. A szabály szerint a neve az anyja nevének első betűjével kell kezdődjön, szóval egyelőre csak annyi biztos, hogy O-betűs ló lesz ő is."